DIVOVSKI DONALD

Riješen misterij nestalog Trumpovog portreta, naravno da ga je ukrao: ‘Ležao je kraj prostirke za jogu‘

Trump nije prijavio više od 100 skupih darova koje je dobio od svjetskih državnika i drugih gostiju Bijele kuće

Donald Trump

 Roberto Schmidt/Afp

Umjetnina koja prikazuje Donald Trumpa u veličini nešto većoj od prirodne, bila je na popisu darova od inozemnih državnika za koje su demokrati iz Kongresa u izvješću naveli da je u nestala, ali čini se da se ipak nalazi u jednome od hotela bivšeg američkog predsjednika.

Demokrati Zastupničkog doma objavili su nedavno izvješće u kojemu navode da Trump nije prijavio više od 100 skupih darova koje je dobio od svjetskih državnika i drugih gostiju Bijele kuće, a neki još uvijek nedostaju, piše Business Insider.

Tako se navodi da je predsjednik El Salvadora Nayib Bukele, Trumpu poklonio veliki portret pred kraj njegova predsjedničkog mandata, uoči izbora 2020. godine.

Dužnosnik El Salvadora obavijestio je Bijelu kuću i State Department da je portret poslan, ali Nacionalni arhiv, koji bilježi inozemne darove predsjednicima, nije imao podatke o tome. Slika je nestala, ali u izvješću se navodi da određeni zapisi sugeriraju da je portret možda premješten na Floridu kao vlasništvo bivšeg predsjednika u srpnju 2021. godine.

Ispostavilo se da ga je netko ipak pronašao.

Kada je New York Times u članku predstavio salvadorskog umjetnika, autora umjetnine, jedan je čitatelj se javio novinarima. Rekao je da je sliku vidio u listopadu dok je bio na golf turniru u hotelu Trump National Doral u Miamiju na Floridi.

Muškarac koji je želio ostati anoniman rekao je da su on i njegov sin istraživali glamurozno zdanje kada su slučajno otvorili vrata sa zlatnom drškom i pronašli portret visine 2,4 metra na kojemu se smiješio Trump u Ovalnom uredu.

Times je ovog tjedna poslao novinara u hotel da potvrdi lokaciju slike: i pronašao ju je pokraj hrpe starih prostirki za jogu, skupljajući prašinu.

Umjetnik Francisco Antonio López Benavides rekao je za Times da je bio uzbuđen što je Trump ponio sliku sa sobom kada je napustio ured, dodajući: ‘Sretan sam što je slika netaknuta, prekrasna je, dragocjena‘.

image

Nayib Bukele i Donald Trump

Saul Loeb/Afp

Hotel Trump National Doral i Trumpov ured nisu odmah odgovorili na zahtjev Insidera za komentar.

Prema američkim zakonima, svi darovi koje predsjednik ili federalni dužnosnik prime od stranih vlada u vrijednosti većoj od 415 dolara moraju se prijaviti State Departmentu. Ako dužnosnik želi zadržati neki darova prilikom odlaska s dužnosti, mora to platiti.

U izvješću demokratskih zastupnika Predstavničkog doma Kongresa stoji da propust Trumpove administracije da otkrije više od stotinu inozemnih darova koje su primili predsjednik Trump ili njegova obitelj otvara nova pitanja. Primjerice, jesu li te i druge darove možda koristile strane vlade kako bi utjecale na američku politiku za Trumpova mandata?

Također je rečeno da će se pokrenuti istraga kako bi se utvrdilo jesu li neki od darova utjecali na odluke Trumpove administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:02