NESREĆA

RIJEŠEN MISTERIJ PRVOG PADA MOĆNOG LOVAČKOG AVIONA AMERIČKE PROIZVODNJE Lockheed Martinov F-35A vrijedan 100 milijuna nestao je nakon 28 minuta leta

 
 Profimedia, Alamy

Vojni lovački zrakoplov F-35A japanske vojske nestao je s radara 9. travnja iznad Tihog oceana nedaleko sjeverne obale Japana tijekom vojnih vježbi. Srušio se u more pri brzini većoj od 1100 km/h, a 41-godišnji pilot je poginuo. Ostaci aviona i tijelo pilota pronađeni su nešto kasnije.

Japansko ratno zrakoplovstvo je u ponedjeljak izvijestilo kako je uzrok pada 100 milijuna eura vrijednog Lockheed Martinovog borbenog „nevidljivog“ lovca F-35A ljudski faktor, točnije "pogrešna svijest o prostoru“ pilota, javlja BBC.

Ministar obrane Takeshi Iwaya izjavio je na konferenciji za novinare kako se vjeruje da je pilot patio od vrtoglavice ili prostorne dezorijentacije prilikom leta te da problem prostorne svijesti može utjecati na svakog pilota bez obzira na njihovo iskustvo.

File, Image: 425462860, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Dužnosnici su priopćili i kako će se letovi na F-35A koji su bili zaustavljeni do kraja istrage nastaviti, nakon dodatne obuke pilota po tom pitanju.

Zrakoplov koji je bio star manje od godinu dana srušio se 28 minuta nakon polijetanja iz zrakoplovne baze Misawa u prefekturi Aomori.

Pilot koji je imao samo 60 sati leta na F-35A nije davao nikakve signale da je u nevolji, a nema ni dokaza da se pokušao „katapultirati“ iz zrakoplova.

A U.S. Air Force F-35A Lightning II Joint Strike Fighter from the 58th Fighter Squadron, 33rd Fighter Wing, Eglin AFB, Fla., escorts a KC-135R Stratotanker from the 336th Air Refueling Squadron, March ARB, Calif., following an aerial refueling mission, May 16, 2013, off the coast of northwest Florida. The 33rd Fighter Wing is a joint graduate flying and maintenance training wing that trains Air Force, Marine, Navy and international partner operators and maintainers of the F-35 Lightning II. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. John R. Nimmo, Sr./RELEASED)
U.S. Air Force

Stoga se vjeruje da je uzrok pada pogrešna percepcija pilota i njegova svijest o prostoru jer nije razumio da će se bri brzini gotovo od 1 Macha što je granica probijanja zvučnog zida, zaletjeti u površinu Tihog oceana, pa se u obzir više ne uzima mogući tehnički problem na zrakoplovu.

Odbacivanje mehaničkog ili softverskog problema kao uzroka pada najmodernijeg lovačkog aviona na svijetu predstavlja olakšanje, kako za Lockheed Martin tako i za sve zemlje koje ga već imaju u svom sastavu ili ga planiraju nabaviti, premda podaci iz crne kutije još nisu dostupni istražiteljima.

Inače, ovo je bila prva prijavljena nesreća u kojoj je sudjelovao lovac F-35A, a Japan ih je nedavno od SAD nabavio oko 150 komada.

Što je zapravo prostorna dezorijentacija?

U osnovi, kada osoba nije u stanju shvatiti gdje se točno nalazi u odnosu na okolinu, a jasno je kako je to posebno ozbiljan problem za pilote kad horizont nije vidljiv, na primjer zbog oblaka.

Svijest o situaciji ključni je čimbenik prilikom obuke pilota, a čak i najiskusniji pojedinci mogu izgubiti svijest o tome gdje se prilikom leta zapravo nalaze. U najmodernijim lovačkim avionima zbog izraženijih opterećenja na letu ova pojava je još izglednija.

Podsjetimo, kada se srušio Tu-154 u prosincu 2016. godine, kada su poginule 92 osobe, istražitelji crnomorske zrakoplovne nesreće zaključili su da je uzrok "mogao biti poremećaj prostorne i situacijske svijesti pilota, što je dovelo do pogrešaka".

Stručnjaci su pritom sugerirali kako je pilot patio od "somatogravične iluzije" - stanja koje može utjecati na osjećaj ravnoteže pilota tijekom brzog ubrzavanja ili usporavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 20:43