MIR NAKON 64 GODINE

RIJEŠEN MISTERIJ SKIJAŠA NESTALOG 1954. Obitelj je prepoznala naočale na društvenim mrežama: 'Bio je neženja i jako samostalan'

 
 Facebook/Polizia di Stato / Profimedia, LaPresse

Francuski skijaš koji je nestao u Italiji prije više od 60 godina, konačno je identificiran nakon što je njegova priča podijeljena na društvenim mrežama, objavila je talijanska policija.

Ljudski ostaci, skijaška oprema i skijaške naočale pronađene su 2005. u regiji Aosta, u talijanskim Alpama. Međutim, istražitelji nikako nisu mogli identificirati žrtvu, sve do prošlog mjeseca kad su svoje otkriće podijelili na Facebooku.

Francuska je obitelj vidjela objavu i prepoznala naočale rođaka Henrija Le Masnea, nakon čega je pokrenuta forenzička istraga, piše BBC.

Ostaci i predmeti pronađeni su na visini od 3.000 metara u Alpama nedaleko od granice sa Švicarskom. Na dijelovima ostataka policija je našla moguće tragove, kao što su inicijali na odjeći i drvene skije, kakve bi u ono vrijeme bile jako skupe, no istražitelji ipak nisu znali kamo krenuti.

Utvrdili su da ostaci pripadaju muškarcu koji je bio visok oko 1,75 metara i u dobi od oko 30 godina. Pretpostavili su da je smrt nastupila negdje na proljeće, rekla je Marinella Laporta, forenzičarka policije u Torinu.

U lipnju je policija svoje otkrića podijelila na društvenim mrežama s molbom korisnicima da prošire informaciju, posebno u Francuskoj i Švicarskoj.

Priča je došla i do Emme Nassem preko lokalne radio stanice, a ona se zapitala bi li to mogao biti njezin ujak, Le Masne, koji je nestao nakon što ga je na skijalištu uhvatila velika oluja nedaleko od Matterhorna 1954.

Njegov mlađi brat Roger, koji danas ima 94 godine, također se javio mailom: ‘Ja sam brat Henrija Le Masnea, najvjerojatnije skijaša koji je nestao prije 64 godine. Bio je neženja i jako samostalan. Radio je za ministarstvo financija u Parizu.’

Obitelj je talijanskoj policiji poslala fotografiju i odmah je po naočalama bilo jasno da je to on. DNK test je potvrdio identifikaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:17