KRAJ POTRAGE

RIJEŠEN MISTERIJ STAR 45 GODINA Dvojica mladića netragom su nestala 1970., a onda se podno glečera pojavila čizma

 Wikipedia/AFP

ŽENEVA - Zahvaljujući DNK analizi utvrđeno je da ostaci pronađeni lani podno ledenjaka Matterhorna pripadaju dvojici japanskih alpinista koji su ondje poginuli prije gotovo točno 45 godina.

Njihov je nestanak prijavljen 18. kolovoza 1970. Potraga pokrenuta u to vrijeme nije dala rezultata, priopćila je u četvrtak policija kantona Valaisa.

U rujnu 2014. jedan je alpinist ugledao čizmu i ljudske kosti pored nje, podno glečera Matterhorna na visini od 2800 m. Ostaci su predani forenzičarima i utvrđena su dva DNK profila.

Kantonska policija se tada dala u potragu uz pomoć japanskog konzulata u Ženevi i pronašla je članove obitelji dvojice japanskih alpinista. Usporedbom DNK-a utvrdili su da ostaci pripadaju japanskim alipnistima Michiju Oikawi (22 g. u vrijeme nesreće) i Koabyachiju Masayukiju (21).

Policija posjeduje popis ljudi koji su od 1925. uglavnom nestali u planini i u rijekama. Zbog klimatskog zatopljenja i topljenja leda sve se češće otkrivaju tijela alpinista među kojima su neki nestali i prije više desetaka godina.

Lani je na ledenjaku Bernskih Alpa pronađeno truplo alpinista nestalog prije 40 godina u jednoj nesreći. Istragom je utvrđeno da je riječ o češkom državljaninu koji je izgubio život u 21. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:40