USLIKAN U NEW YORKU

RIJEŠEN NAJVEĆI UMJETNIČKI MISTERIJ POPULARNE KULTURE Čovjek s kapom je Banksy?!

Fotografija snimljena u utorak u East Villageu na Manhattanu možda je razriješila jedan od najvećih misterija popularne kulture. Nakon što mu se pokvario kamion da “pokretnom slikom” slavni grafiter i umjetnik poznat kao Banksy izišao je iz vozila telefonirajući, bez maske ili kapuljače s kojima se uvijek skriva, samo s kapom na glavi.

Odjeća mu je bila sva pošpricana bojom i pokušavao je popraviti djelo u kamionu predviđeno za jednomjesečnu izložbu u Americi. Za Banksyja se misli da je zapravo Robin Banks ili Robin Gunningham ali umjetnik nikada nije potvrdio svoj pravi identitet i više je puta rekao da to nikada neće učiniti. Jedino što se sigurno zna jest da je Banksy iz Bristola i u optjecaju je jedna njegova razredna fotografija iz osnovne škole.

Prije dvije godine objavljena je jedna fotografija iz Santa Monice s muškarcem koji radi grafit na rezervoaru za vodu ali mu se ne vidi lice i pričalo se da je na njoj Banksy, kao i na slici iz 2007. snimljenoj u istočnom Londonu. Ova s Manhattana prva je na kojoj se jasno vidi lice umjetnika za kojega se pretpostavlja da je Banksy.

Kako je Banksy razvio cijeli koncept skrivanja identiteta , oko njega su se razvili mnogi mitovi, od tog ada je bio mesar do doga da mu roditelji nemaju pojma da im je sin svjetski slavan umjetnik i bogataš ili do teorije da je Banksy zapravo umjetnički kolektiv i da umjetnik pod tim imenom ne postoji. Nije ništa neobično da grafiteri skrivaju identitet, da ih ne bi hapsili za vandalizam. Oko Banksyja je to slučajno stvorilo famu i on ju je iskoristio. Fanovi su se ponadali da će sam otkriti tko je kad je najavljen dokumentarac “Exit Through The Gift Shop” ali to se nije dogodilo.

Banksy je u filmu govorio u sjeni, s kapuljačom na glavi, a lice mu je bilo zamućeno. Banksy je sada u New Yorku zbog novog projekta “Better Out than In: An Artist Residency on the Streets of New York u sklopu kojega mjesec dana, svaki napravi jedno novo djelo na ulici, naravno kršeći zakon. “Plan je živjeti ovjde, ragirati na stvari, gledati oko sebe i slikati što vidim” izjavio je. Stvari su međutim krenule krivo. U intervjuu koji je dao Village Voiceu razočarano priča kako je većina praznih zgrada koje je htio koristiti pretvorena u skupe stambene blokove i da je šokiran brzinom razvoja grada.

“Odabrao sam te zgrade jer su na prometnim ulicama a u njima se može dobro skrivati” rekao je “Možda bih trebao otići u neki relevantniji grad, Moskvu ili Peking, ali što ću kad tamo pizza nije dobra kao u New Yorku”. Inače izuzetno škrt na intervjuima, Banksy je, kaže , odabrao Village Voice jer “osjeća afinitet prema ljudima koji na uglovima ulica besplatno nude kvalitetan sadržaj.” Intervju je dao preko svog agenta koji se Village Voiceu u rujnu obratio emailom koji je ovako počeo: “Povjerljivo: Predstavljam umjetnika Banksyja.” Agent Jo Brooks posredovao je između Vilalge Voicea i Banksyja “koji skriva identitet zbog pravnog aspekta njegova rada”. Osim grafita, Banksy u New Yorku postavlja pokretnu instalaciju koja prikazuje vrt s dugom i slapom i postavljena je na kamion koji se pokvario i, izgleda, nehotice otkrio Banksyjev identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:47