StoryEditor
MONSTRUOZNI ZLOČIN

RIJEŠEN SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO EUROPU, UHIĆEN NARUČITELJ UBOJSTVA ISTRAŽIVAČKOG NOVINARA! Riječ je o kontroverznom poduzetniku povezanom s mafijom

 
 Profimedia, Facebook

Kontroverzni slovački poduzetnik Marian Kočner sumnjiči se da je naručio ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove u njihovu domu pokraj Bratislave u veljači prošle godine.

Očekuje se da će Ured specijalnog tužitelja u Bratislavi danas na konferenciji za novinare iznijeti najnovija saznanja o istrazi likvidacije novinara koje je šokiralo Europu, a kako piše portal Aktuality.sk, za koji je radio ubijeni Kuciak, Kočner je optužen još 8. ožujka.

Prema službenoj verziji policije, između četvrtka 22. i nedjelje 25. veljače 2018. egzekutor je prvo likvidirao Jana hicem u prsa, a Martinu je metak pogodio u glavu. Ona je pokušala pobjeći, ali nije imala izgleda. Ubojstvo se dogodilo u njegovoj obiteljskoj kući u gradu Velka Maca, 65 kilometara istočno od glavnog grada Bratislave.

Njegovo ime od prvih dana nakon početka istrage o ubojstvo spominalo se kao potencijalnog naručitelja ubojstva. Kako javljaju slovački mediji, Kočner se nalazi u pritvoru u Banskoj Bistrici, a priveden je zbog sumnje u počinjenje gospodarskog kriminala. Mediji također pišu kako je Kočner ranije prijetio Kuciaku.

Jedan od ponajboljih istraživačkih novinara u Slovačkoj radio je za portal Aktuality.sk.

Kako je Jutarnji ranije pisao, Ján Kuciak prijavio je tužiteljstvu slovačkog biznismena Mariana Kočnera, o kojem je posljednji članak napisao dva tjedna prije nego što je ubijen. Tema je bila porezna prijevara pri gradnji luksuznog apartmana Five Star Residence u Bratislavi. Kočner je ispitan, ali pušten je nakon ispitivanja i zanijekao je bilo kakve veze sa zločinom.

Art for life in SND Bratislava, Image: 265127711, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Robo Homola - CEF
Profimedia, Robo Homola - CEF
Marian Kočner
 

Kuciak je u svom posljednjem članku naveo veze između talijanske mafije i osoba bliskih tadašnjem slovačkom premijeru Robertu Ficu, kao što je bivša manekenka Maria Troškova koja sada nosi titulu premijerovog "glavnog državnog savjetnika".

Devet mjeseci prije stravičnog ubojstva na jednoj je konferenciji za novinare Kuciak isprovocirao Kočnera, kojemu nije bilo nimalo ugodno.

"To nije istina, to je tvoja fikcija", odgovorio je Kočner na Kuciakove nalaze i pitanja.

Oko tri mjeseca kasnije, poduzetnik je već otvoreno prijetio novinaru preko telefona. Kuciak je podnio kaznenu prijavu protiv Kocnera, ali je policija zatvorila slučaj bez saslušanja.

Gotovo pola godine, ubijeni su Ján Kuciak i njegova zaručnica.

Ime Mariana Kočnera kasnije se često spominjalo u medijima u svezi s ubojstvom novinara, bio je nekoliko tjedana nakon ubojstva bio saslušan vezano za slučaj.

Slovački mediji opširno izvješćuju o optužnici protiv poduzetnika Kočnera, s naslovnica portala vrište naslovi poput 'Kakav preokret', a glavni urednik portala Aktuality.sk Peter Bárdy u današnjem komentaru ističe kako optužnica protiv Kočnera potvrđuje koliko je korumpiran sustav što su ga uveli oligarsi, organizirani kriminal i neodgovorni poitičari. Ističu kako se njegovo ime pojavljivalo na tzv. mafijaškim listama, da je imao kontakte s ljudima iz podzemlja, te da je koristio njihove usluge. Spominje kako je pokušao utjecati na uređivačku politiku TV Markize.

Kako piše Peter Bardy, Kočner je imao utjecajne prijatelje u politici, policiji i tužiteljstvu koji su ga štitili.

Kada je Kočner zaprijetio Jánu Kuciaku u rujnu 2017., Kuciak je zatražio pomoć tužitelja. Da ga zaštiti od čovjeka s popisa mafije. Ali tužiteljstvo i policija bacali su ga kao vrući krumpir i nisu ga zaštitili. A kada je Jan ubijen, istražitelj je objavio kako Kočnerov telefonski poziv nije bio prijeteći, napominje Peter Bardy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2020 23:22