TVRDNJE POVJESNIČARA

RIJEŠEN TISUĆLJETNI MISTERIJ? 'Ovo je Sveti gral, tu je već 1000 godina, a da nitko pojma nije imao'

 AFP

LEON - Misterij je to koji svijet zaokuplja već tisućljećima, no dvoje španjolskih povjesničara tvrde da imaju pravu bombu. 'Pronašli smo Sveti gral', uvjereni su Margarita Torres i Jose Ortiza del Rio, koji su o svom otkriću napisali i knjigu.

Navode da je kalež iz kojeg je Isus Krist navodno pio na Posljednjoj večeri već gotovo desetljećima dostupan pogledima posjetitelja jednog španjolskog muzeja, a da nitko dosad toga nije bio ni svjestan.

Navode da se u zlatnom peharu, koji je optočen draguljima, a od 1950. godine je izložen u muzeju u gradu Leonu, skriva upravo Sveti gral.

AFP

Foto: AFP

Pehar je gotovo tisuću godina bio u bazilici svetog Izidora u Leonu na sjeveru Španjolske, a cijelo se vrijeme za njega govorilo da je riječ o vlasništvu nekadašnje španjolske kraljice Uracce. No, spomenuti povjesničari kažu da je zapravo riječ o kaležu kojeg su 'nesumnjivo' dirale Isusove usne.

Tri su godine, kako pišu u knjizi, provodili 'znanstvena istraživanja' na temelju kojih si razvili teoriju prema kojoj je pehar u Španjolsku stigao iz Egipta.

Foto: AFP

Sam Sveti gral je navodno izrađen negdje između 200. godine prije Krista i 100. godine nakon njegova navodnog rođenja, a prema dvama srednjevjekovnim dokumentima pisanima na arapskom, a koje su povjesničari otkrili u Egiptu, iz Jeruzalema su ga ukrali neki muslimani koji su ga poklonili kršćanskoj zajednici u Egiptu.

Nekoliko stoljeća poslije, negdje oko 1050. godine, pehar je poslan kao dar tadašnjem kastiljskom kralju Fernandu I u znak zahvale što je u Egipat poslao pomoć usred velike gladi. U tom je trenutku već bio optočen i potpuno skriven draguljima - biserima, smaragdima, ametistima i safirima.

Foto: AFP

Fernando je kalež dao bazilici svetog Izidora, u kojoj je ostao sve do 1950. godine, kada je izložen u muzeju u Leonu.

'Jedini kalež za kojega bismo mogli reći da je onaj iz kojega je pio Krist je kalež koji je putovao preko Kaira do Leona', kaže Margarita Torres, inače profesorica na Sveučilištu u Leonu, uvjerena da je riješila vjekovni misterij.

No, na njezinu žalost, ovo nije prva teorija o Svetom gralu. Ona koja je među kršćanima možda najprihvaćenija je da se kalež nalazi u katedrali svete Marije u španjolskoj Valenciji. Službeno, riječ je o tzv. Peharu iz Valencije, no s obzirom da su se njime koristili mnogi pape, među katolicima je popularna teorija da je zapravo riječ o Svetom gralu.

Vjeruje se da ga je iz Jeruzalema u Rim donio osobno Sveti Petar oko 100. godine. Zatim ga je Sveti Lovro u trećem stoljeću odnio u Huescu na području Španjolske odakle je u konačnici odnesena u Valenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:04