STRAH OD EPIDEMIJE

RIJETKI I SMRTONOSNI VIRUS ZA KOJI NEMA LIJEKA ODNIO PET ŽIVOTA Simptomi su slični kao kod gripe, u zadnjih 20 godina umrlo je više od 300 ljudi

 
Velešišmiši (Pteropus vampyrus)
 Profimedia, Alamy

Najmanje pet ljudi umrlo je u posljednja dva tjedna u južnoj indijskoj državi Kerala nakon što su se zarazili virusom Nipah (NiV) iz roda Henipavirusa. Potvrđene su zaraze još devetero ljudi, oni su u kritičnom stanju.

Tri člana jedne obitelji umrlo je od posljedica encefalitisa (upala moždanog parenhima prouzročena prodorom virusa u mozak) i miokarditisa (upala srčanog mišića kao posljedica infekcije virusom). U nedjelju je ministarstvo zdravstva objavilo da su nalazi krvi potvrdili da se radi o virusu Nipah, piše Quartz. Hospitalizirani su i neki njihovi rođaci s kojima su bili u kontaktu, a još dvoje ih je umrlo u nedjelju.

Virus Nipah nazvan je po malezijskom selu u kojem je prvi put otkriven 1998. Epidemija je tad odnijela 105 života prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. NiV spada u bolesti zoonoze, odnosno bolesti koje se na ljude prenose sa životinja, a za NiV je odgovoran velešišmiš (Pteropus vampyrus), uobičajeni stanovnik južne Azije. Oni su često bez simptoma, ali prenose zarazu slinom, urinom i drugim izlučevinama.

Simptomi su slični kao kod gripe uključujući snažnu bol u mišićima, visoku temperaturu, a u nekim slučajevima uzrokuje upalu mozga. Ne postoji lijek pa liječnici pri hospitalizaciji pacijenata uglavnom snižavaju temperaturu i ublažavaju neurološke simptome.

Od 1998. epidemije su zabilježene u Bangladešu i dvaput u Indiji. Od otkrića virusa u slijedećih deset godina bolest je uzela više od 300 života diljem Malezije, Singapura, Bangladeša i Indije. Zabilježeni su i prijenosi s čovjeka na čovjeka zbog čega zdravstveni djelatnici moraju biti izrazito oprezni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:51