DOBAR POSAO U ITALIJI

Rim Kijevu šalje moćni raketni sustav, a čini se da to nije sve: ‘Radimo na još nekim stvarima‘

Riječ je o sustavu SAMP/T kojeih Italija zapravo baš i nema previše

PZO sustav SAMP/T

 Kevin.b/Wikimedia/Creative Commons 4.0/

Italija je potvrdila da je zajedno s Francuskom spremna isporučiti Ukrajini obrambeni sustav SAMP/T nakon što se proteklih tjedana činilo da od ove donacije možda neće biti ništa, piše Defense News.

Isporuku sustava Defense Newsu potvrdio je glasnogovornik talijanskog ministarstva vanjskih poslova, a odluku je za dnevni list Corriere della Sera potvrdio i sam ministar Antonio Tajani.

- Zajedno s Francuskom finaliziramo isporuku sustava SAMP/T, a u tajnosti radimo na još nekim inicijativama, poručio je Tajani.

SAMP/T je mobilni sustav protuzračne obrane prvenstveno namijenjen obrani od krstarećih projektila, balističkih projektila kraćeg dometa, borbenih aviona i bespilotnih letjelica. Sustav koristi mrežu radara i senzora kojima detektira niz potencijalnih zračnih prijetnji te koristi projektile Aster 30 Block 1 koji mogu presresti projektile čiji je domet do 600 kilometara.

Kako je Ukrajina izložena neprekidnim ruskim napadima koji uključuju sve spomenuto, jasno je zašto Kijev već mjesecima traži ovaj sustav od Rima i Pariza.

Italija ima samo 5 baterija

Prije šest godina Italija je poslala jednu bateriju ovog sustava u Tursku u sklopu operacije NATO-a da se zaštiti grad Kahramanmaras od prijetnje napada iz Sirije.

Valja napomenuti da Italija raspolaže sa samo pet baterija SAMP/T sustava, zbog čega su se neki u Rimu zabrinuli da bi donacijom jedne baterije mogle biti oslabljenje obrambene mogućnosti zemlje. S druge strane, Italija ove godine planirana nabaviti još jednu bateriju ovog sustava za vojsku i još pet njih koje bi štitile ključne zračne baze.

- Ako Ukrajini doniramo projektile moramo ih povući iz naših zaliha i to na način da ih ne oslabimo, rekao je još u prosincu talijanski ministar obrane Guido Crosetto za dnevni list Il Messaggero.

No, čini se da su u Rimu ipak prelomili te na kraju SAMP/T šalju Kijevu u sklopu šestog paketa oružja koji će Italija donirati Ukrajini. Kako je poručio Tajani, prvih pet paketa sadržavalo je naoružanja u vrijednosti većoj od milijardu eura. U ranijim isporukama poslane su, između ostalog, i višecijevni raketni bacači M270 te njemačke haubice PzH 2000.

Tko još šalje PZO sustave

Podsjetimo da je SAMP/T tek jedan u nizu sve potentnijih PZO sustava koje zapadne države šalju Ukrajini. Tako su SAD, Njemačka i Nizozemska obećale poslati svaka po bateriju sustava Patriot - no, s obzirom na višemjesečnu obuku koju na njima trebaju proći ukrajinski vojnici ne očekuje se da će na bojište doći prije lipnja ove godine.

Također, SAD je obećao isporučiti osam baterija sustava NASAMS, koji štiti i Bijelu kuću, od čega je barem jedan već u Ukrajini. Još jedan sustav će kupiti i Kanada te isporučiti Ukrajini. Amerikanci su poslali Kijevu i četiri sustava protuzračne obrane Avenger, uz to da su ih obećali poslati još osam.

Nadalje, Njemačka je isporučila najmanje jedan sustav IRIS-T SLM, uz to da će ih ukupno dostaviti četiri. Španjolska je pak donirala PZO sustav Aspide, a šalje i sustav MIM-23 Hawk za koji će kompatibilne projektile isporučiti SAD. Francuska je pak poslala dvije baterije sustava Crotale, uz obećanje da bi mogli poslati još koji.

Poljska i Češka su pak poslale starije sovjetske sustave Osa i Strela, uz to da je Varšava dostavila i modernizirane PZO sustave Neva. Konačno, i Slovačka je u travnju poslala tada nasušno potrebnu bateriju sustava S-300 PMU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:04