BRITANIJA VS. GRČKA

Rishi Sunak iznenada otkazao sastanak s grčkim kolegom zbog svađe oko skulpture

Grčke su vlasti više puta tražile od British Museuma da vrati 2500 godina stare skulpture koje je Lord Elgin uzeo početkom 19. stoljeća
 Mikel Bilbao/Zuma Press/Profimedia

Britanski premijer Rishi Sunak u zadnji je trenutak otkazao sastanak s grčkim šefom vlade Kiriakosom Micotakisem koji je optužio svog britanskog kolegu da je to učinio zbog diplomatskog prijepora oko statusa partenonskih skulptura.

Grčke su vlasti više puta tražile od British Museuma da trajno vrati 2500 godina stare skulpture koje je britanski diplomat Lord Elgin uzeo iz tog hrama početkom 19. stoljeća dok je bio izaslanik u Osmanskom Carstvu.

„Nisam nimalo zadovoljan što je britanski premijer otkazao naš sastanak svega nekoliko sati prije njegova održavanja“, rekao je Micotakis u izjavi za medije.

"Stavovi Grčke o pitanju skulptura iz Partenona dobro su poznati. Nadao sam se da ću imati priliku razgovarati o njima sa svojim britanskim kolegom. Svatko tko vjeruje u ispravnost i pravednost svojih stajališta nikada se ne boji sučeljavanja argumentima", rekao je.

Grčka vlada razgovarala je s voditeljem British Museuma Georgeom Osborneom o mogućem ugovoru o posudbi skulptura koje su dugo izvor prijepora između dviju država.

Micotakis se u intervjuu za BBC u nedjelju požalio da razgovori o mogućem povratku skulptura u Atenu ne napreduju dovoljno brzo.

Rekao je da je trajno držanje tih skulptura u British Museumu poput rezanja "Mona Lise" napola te da to nije pitanje vlasništva nego "ponovnog ujedinjenja".

Dužnosnik britanske vlade, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da prepirka oko mramornih skulptura znači da je još neprikladno da se sastanak održi.

Ranije je Sunakov glasnogovornik rekao da nema planova o vraćanju skulptura.

Britanska vlada nikad nije razmatrala odustajanje od vlasništva nad skulpturama, tvrdeći da su stečene legalno.

Zakon ne dopušta tom muzeju da uklanja predmete iz zbirke osim u određenim okolnostima, ali ni ne zabranjuje posudbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:39