ODLUKA JE PALA

Rishi Sunak je novi britanski premijer: Hinduist indijskog podrijetla, antialkoholičar, bogat poput Slavice Ecclestone

Po svojem obrazovanju, 42-godišnji Sunak je tipični materijal za britanskog premijera

Rishi Sunak 

 Isabel Infantes/Afp

Bivši ministar financija Rishi Sunak postat će novi britanski premijer poslije Liz Truss, nakon što se bivši premijer Boris Johnson povukao iz utrke za novog čelnika Konzervativne stranke. Sunak upravo Johnsonu može zahvaliti svoje iskustvo u vladi, a Johnson upravo Sunaku može zahvaliti svoj odlazak iz nje.

Prema svojem obrazovanju 42-godišnji Sunak tipični je materijal za britanskog premijera. Kao dječak je pohađao Winchester College, jedan od najprestižnijih internata na svijetu. Iako ne toliko popularan kao Eton, gdje su se školovali Johnson i David Cameron, Winchester je najstariji od sedam najprestižnijih internata u Britaniji.

Student s Oxforda

Sunak je nakon internata studirao na Oxfordu, također gotovo pa obveznom sveučilištu za buduće britanske premijere - od kraja Drugoga svjetskog rata do danas jedino je Gordon Brown studirao na Sveučilištu u Edinburghu, a John Major i James Callaghan nisu završili fakultet. Sunak je diplomirao filozofiju, politiku i ekonomiju, a tijekom studija stažirao je u izbornom stožeru Konzervativne stranke.

Nakon Oxforda je počeo s nizom poslova u financijama, od kojih je prvi bio kao analitičar u investicijskoj banci Goldman Sachs od 2001. do 2004. Zatim je počeo raditi za hedge fond Children‘s Investment Fund Management gdje je postao partner 2006., iste godine kada je na Sveučilištu Stanford stekao MBA kao stipendist Fullbrightova programa.

Na Stanfordu je upoznao i današnju suprugu Akshatu Murty, bogatu nasljednicu indijskog milijardera N.R. Narayane Murthyja, osnivača globalne IT i konzultantske tvrtke Infosys.

Nakon još nekoliko godina u upravljanju fondovima u Kaliforniji Sunak je dobio posao direktora u tvrtki Catamaran Ventures, u vlasništvu njegova punca, prije nego što je 2015. prvi put izabran u britanski parlament kao član Konzervativne stranke.

May mu je dala prvu priliku

Premijerka Theresa May prva mu je dala priliku da uđe u vladu, kao parlamentarni podtajnik za lokalne vlasti, 2018. godine. Lojalni Sunak, koji je bio na strani pobornika Brexita unutar stranke, sva je tri puta glasao za njezin prijedlog sporazuma o Brexitu. Nakon njezina odlaska s vlasti podržao je Johnsona za njezina nasljednika, koji ga je nagradio položajem glavnog tajnika državne riznice.

Nakon izbora 2019., kada je Johnson učvrstio svoju većinu u parlamentu, svađe između Johnsonova glavnog savjetnika Dominica Cummingsa i ministra financija Sajida Javida dovele su do toga da je premijer ozbiljno razmatrao kako držati Javida pod strožim nadzorom. Jedna od ideja koja je kružila medijima bila je da bi Johnson mogao uspostaviti ministarstvo gospodarstva, koje bi dao svojem lojalistu Sunaku, i time ograničio njegov utjecaj.

Johnson je na kraju Javidu ponudio da ostane ministar financija, ali samo ako pristane da mu Johnson i njegovi savjetnici imenuju sve najbliže suradnike. "Niti jedan ministar koji ima imalo samopoštovanja ne bi prihvatio te uvjete", izjavio je Javid i u veljači 2020. podnio ostavku. Johnson je tada pozvao Sunaka da postane novi ministar financija, tradicionalno drugi najmoćniji čovjek u britanskoj vladi, čija je rezidencija na adresi Downing Street 11 - vrata do premijera.

Kao ministar, Sunak je uveo programe za ublažavanje posljedica koronavirusa na ekonomiju, a nakon ruske invazije na Ukrajinu srezao je trošarine na gorivo i ukinuo PDV na svu opremu za energetske uštede, poput solarnih panela i izolacijskih materijala.

Skandal oko poreza

Našao se u središtu skandala kada se ispostavilo da je, dok je dizao poreze običnim građanima, njegova supruga bila prijavljena da živi u inozemstvu te je time izbjegla plaćanje oko 20 milijuna funti poreza. Akshata Murty poslije je obećala da će porez na svu svoju globalnu imovinu plaćati u Ujedinjenoj Kraljevini kako to pitanje ne bi "bila distrakcija po njezina muža".

Nakon skandala s dužnosnikom stranke Chrisom Pincherom, kada se pokazalo da je Pincher napastovao mladiće i da je Johnson to znao ali ga je svejedno zadržao na poziciji, Javid i Sunak su 5. srpnja ove godine u razmaku od samo nekoliko minuta podnijeli ostavke. "Javnost s pravom očekuje od vlade da se ponaša ispravno, sposobno i ozbiljno", napisao je Sunak u svojoj ostavci. "Jasno mi je da bi ovo mogao biti moj posljednji ministarski posao, ali vjerujem da se za te standarde vrijedi boriti i zato podnosim ostavku." Uslijedio je val drugih ostavki unutar vlade i Johnson je bio prisiljen odstupiti s mjesta čelnika stranke.

Sunak je potom ušao u utrku za sljedećeg premijera u kojoj je bio favorit većine zastupnika, no u konačnici su redovni članovi stranke odabrali Liz Truss za premijerku i čelnicu stranke. Sunak je ostao u "stražnjim klupama" - kao zastupnik bez mjesta u vladi - no nije dugo morao čekati na novu priliku.

Pred javnošću i zastupnicima Sunak se pokazao kao Nostradamus - sve što je upozoravao da će se dogoditi ako Liz Truss provede svoj gospodarski program, dogodilo se - čime je znatno dobio na kredibilitetu. Nakon rekordno brze ostavke Liz Truss Sunak je bio najbolje pozicionirani član stranke u utrci za njezina nasljednika.

Stranački Odbor 1922 postavio je strogo pravilo za izbor novog čelnika, vjerojatno kako bi eliminirao Johnsona od ponovne nominacije: potencijalni kandidati moraju imati najmanje 100 glasova podrške među zastupnicima. Uz 357 zastupnika stranke u parlamentu, bilo je jasno da može biti najviše tri kandidata. Iako se pretpostavljalo da će to biti Sunak, Johnson i Penny Mordaunt, Sunak je jedini prikupio dovoljnu podršku do nedjelje, a u ponedjeljak je već imao javnu podršku više od polovice zastupnika.

Najbogatiji premijer i prvi s indijskim korijenima

Sunak će u mnogočemu biti prvi britanski premijer. Bit će prvi koji vuče korijene iz Indije - njegovi su roditelji oboje indijskog podrijetla, rođeni u Africi, a u Britaniju su se doselili kao djeca. Sunak je rođen 1980. u Southamptonu. Osim što je hinduist, od tipičnih britanskih premijera razlikuje se i po tome što je antialkoholičar, a svoju je zakletvu kao zastupnik položio s rukom na Bhagavad Giti.

Sunak ulazi u povijest i kao najbogatiji britanski premijer. Imovina njegove supruge i njega procjenjuje se na oko 730 milijuna funti, što ih, prema Timesu, čini 222. najbogatijom britanskom obitelji, izjednačenom sa Slavicom Ecclestone.

Razlika u bogatstvu između Sunaka i njegovih stranačkih kolega mnogo je veća od razlike između njih i prosječnih građana Britanije. Imovina Borisa Johnsona, primjerice, procjenjuje se na oko dva milijuna funti, Cameron vrijedi oko tri milijuna, a Liz Truss i Sajid Javid oko osam milijuna. Sadašnji ministar financija Jeremy Hunt "težak" je oko 14 milijuna. Nadhim Zahawi, kojeg je Johnson pozvao da zamijeni Sunaka nakon njegove ostavke, vrijedi oko 100 milijuna, isto kao i najvatreniji pobornik Brexita, ministar poduzetništva i energetike Jacob Rees-Mogg.

Najbogatiji premijer u povijesti dosad bio je Edward Stanley, Grof od Derbyja, koji je u 19. stoljeću odslužio tri mandata kao premijer iz stranke torijevaca. Stanley je imao imovinu od sedam milijuna tadašnjih funti, koje bi danas vrijedile oko 444 milijuna. Najbogatiji poslijeratni premijer bio je Tony Blair čije se bogatstvo danas procjenjuje na oko 50 milijuna funti.

Kakav će Sunak biti premijer, teško je predvidjeti. Kao ministar financija startao je kao iznimno popularan, no popularnost mu se istopila nakon planova podizanja poreza te skandala s plaćanjem poreza njegove supruge.

Odbojan tvrdokornim konzervativcima

Svjetonazorski, Sunak spada u liberalnije krilo stranke, koji se ne uvlači u kulturne ratove i ne protivi pravima LGBT osoba, zbog čega je u startu odbojan nizu tvrdolinijaša. Zbog svojih obećanja da će problemu Sjevernoirskog protokola pristupiti "energično" odbojan je i tvrdokornim pobornicima Brexita unutar stranke, poput zastupnika okupljenih u takozvani European Research Group, koji bi preferirali Johnsona. Rees-Mogg, kojega Sunak vjerojatno ne bi niti pozvao u vladu, s prezirom je rekao da "ne želi biti dio njegove socijalističke vlade". Odbojan je i brojnim lojalistima Borisa Johnsona koji mu ne mogu oprostiti što je, prema njihovu mišljenju, svojom ostavkom zabio nož u leđa Johnsonu. Pojedini od njih već pozivaju na izvanredne izbore.

Sunak će morati pažljivo manevrirati između zaraćenih frakcija duboko podijeljene stranke kako bi izbjegao izvanredne izbore i spriječio potpuni potop stranke u parlamentu koji bi uslijedio. Morat će isporučiti rezultate koji će zadovoljiti veći broj glasača, što bi se moglo pokazati kao nemoguća misija uz podivljale troškove života i inflaciju te državne službe na rubu pucanja. Čak i ako krene uspijevati u tome, morat će stalno paziti da mu Johnson ili netko iz njegova tabora ne postavi zamku. Čak i ako mu je neće postaviti, sigurno mu neće pomoći s teškom zadaćom koja ga čeka, nego će vjerojatno strpljivo čekati da Sunak pokaže prvi znak slabosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32