CHARLES TREĆI AMENOVAO

Rishi Sunak službeno je postao novi britanski premijer: ‘Počinjene su neke greške. Bit će teških odluka‘

Sunak je također osudio "užasan rat" koji vodi Rusija u Ukrajini, dajući potporu Kijevu

Charles III. i Rishi Sunak

 Aaron Chown/Afp

Rishi Sunak i službeno je postao novi britanski premijer u utorak pošto ga je kralj Charles III. imenovao na tu dužnost nakon što je prihvatio ostavku Liz Truss koja je provela na dužnosti samo 49 dana.

Novog čelnika konzervativaca kraj Charles je pozvao da sastavi vladu kada su se u utorak sastali u Buckinghamskoj palači nakon što je Truss otišla s dužnosti kao premijerka s najkraćim mandatom u povijesti.

image

Rishi Sunak

Justin Tallis/Afp

Novi britanski premijer rekao je u utorak da će pokušati popraviti kaos koji je ostao za njegovom prethodnicom Liz Truss, obnoviti vjeru u politiku i prionuti rješavanju "duboke gospodarske krize", ali i upozorio da će morati donijeti teške odluke, dok je Truss izrazila uvjerenost da dolaze "bolji dani".

Stojeći ispred svojeg novog ureda u Downing Streetu 10, Sunak je odao priznanje Liz Truss, čiji je gospodarski program potresao tržišta, ali i gotovo ukorio Borisa Johnsona kazavši da mandat koji su konzervativci dobili na izborima 2019. nije vlasništvo samo jednog čovjeka.

‘Bit će teških odluka‘

"Želim odati priznanje svojoj prethodnici Liz Truss... No počinjene su neke pogreške. Ne zlonamjerno. Upravo suprotno zapravo. Ali ipak pogreške", rekao je.

"A ja sam izabran za vođu svoje stranke i vašeg premijera jednim dijelom da ih popravim. I taj posao počinje odmah. Stavit ću gospodarsku stabilnost i povjerenje u srce vladine agende. To znači da će biti teških odluka".

Sunak je također osudio "užasan rat" koji vodi Rusija u Ukrajini, dajući potporu Kijevu.

Kvalificirao je invaziju koju je pokrenula Rusija u veljači kao "užasan rat koji se mora završiti uspjehom".

Rishi Sunak rekao je i da će njegova vlada imati "integritet, profesionalizam i odgovornost na svim razinama" dok je obećao pridobiti povjerenje britanske javnosti.

Istaknuo je da ga "nije zastrašio" zadatak koji je pred njim jer je "spreman voditi zemlju u budućnost".

"U potpunosti shvaćam koliko su stvari teške i također razumijem da moram raditi kako bih vratio povjerenje nakon svega što se dogodilo", rekao je.

"Sve što mogu reći je da nisam uplašen. Poznajem visoku dužnost koju sam prihvatio i nadam se da ću ispuniti njezine zahtjeve", nastavio je.

Sunak (42) je prvi hinduistički premijer Ujedinjenog Kraljevstva, prvi azijskog podrijetla i najmlađi u više od 200 godina.

On je već treći britanski premijer u manje od dva mjeseca, a ima zadaću obnoviti stabilnost zemlje koju već godinama potresaju politička i gospodarska previranja.

Bivša premijerka Liz Truss rekla je ranije u utorak da zemlju čekaju "bolji dani".

"Naša zemlja nastavlja se probijati kroz oluju. Ali ja vjerujem u Britaniju. Vjerujem u britanski narod. I znam da dolaze bolji dani", rekla je Truss u posljednjem govoru ispred svojeg ureda. Nakon toga je otišla kod kralja i formalno podnijela ostavku.

Truss je zaželjela svojem nasljedniku Sunaku sve najbolje na novoj dužnosti i naglasila da i dalje vjeruje u ideologiju visokog rasta i niskih poreza koju je pokušala provesti.

"Nije da se ne usudimo zato što je teško. Teško je zato što se ne usudimo", zaključila je, citirajući Seneku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:58