VJEŽBE BEZ PRESEDANA

Rizik od rata Kine i Tajvana sve veći: Peking ignorira crte razgraničenja, u regiji ‘dežura‘ i američki nosač aviona

Kineska vojska će tijekom vježbe koristiti hipersonične projektile DF-17 i nevidljive borbene zrakoplove J-20

Kineski vojni helikopteri lete nad Pingtan otokom

 Hector Retamal/Afp

Kineska vojska ispalila je više balističkih projektila serije Dongfeng u vode sjeveroistočno i jugozapadno od Tajvana, objavilo je tajvansko ministarstvo obrane. Ispaljeno je 11 projektila, gotovo dvostruko više nego u srpnju 1995., tijekom velike krize u Tajvanskom tjesnacu, prenosi britanski Telegraph.

Kineska vojska započela je najveću vojnu vježbu, čime se dodatno dižu napetosti nakon što je Tajvan posjetila predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi. Vježba se trebala odvijati u šest zona, od kojih neke, prema tvrdnjama Taipeija, prelaze pomorske i zračne granice Tajvana. Ubrzo je dodana i sedma zona, a trajanje vježbe produljeno je s četiri na pet dana, odnosno do ponedjeljka u 10 sati ujutro.

Kineska vojska priprema moguću obranu od strane intervencije, rekao je u intervjuu za kinesku državnu televiziju general Meng Xiangqing, profesor strategije na Sveučilištu nacionalne obrane u Pekingu. Jedna zona pokriva najuži dio Tajvanskog tjesnaca, dok bi se druge zone mogle koristiti za blokiranje glavne luke ili napad na tri glavne tajvanske vojne baze, rekao je general. Kina se dosad držala pravila da je sredina tjesnaca granica koja se ne prelazi.

Nadzor dronovima

I Pentagon i Bijela kuća ogradili su se od posjeta najviše rangirane američke dužnosnice koja je posjetila Tajvan u zadnjih 25 godina. SAD od 1971. formalno podržava "politiku jedne Kine" i službeno je priznao samo vladu u Pekingu, koja Tajvan smatra dijelom svoga teritorija. No SAD istovremeno podržava Tajvan kao oazu demokracije i šalje mu oružje.

Ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Azije ASEAN upozorili su da zbog visoke napetosti raste rizik od "pogrešne procjene, ozbiljnog sukoba, otvorenih sukoba i nesagledivih posljedica između velikih sila". Zemlje G7 kritizirale su reakciju Kine kao prijeteću gestu, koja riskira nepotrebnu eskalaciju. "Nema opravdanja za korištenje posjeta kao izgovora za agresivnu vojnu akciju u Tajvanskom tjesnacu", poručili su.

Kineska vojska će tijekom vježbe koristiti hipersonične projektile DF-17 i nevidljive borbene zrakoplove J-20, pišu državne novine Global Times. "Ove vježbe su bez presedana jer se očekuje da će konvencionalne kineske rakete prvi put preletjeti otok Tajvan", piše list. Te vježbe predstavljaju de facto blokadu otoka, tvrdi tajvansko ministarstvo obrane. Ministarstvo je objavilo da su u srijedu navečer u dva navrata kineske letjelice ušle u tajvanski zračni prostor. Najvjerojatnije je riječ o dronovima koji su letjeli iznad otočja Kinmen, radi prikupljanja obavještajnih informacija s Tajvana. Tajvan je ispalio signalne svjetleće rakete da ih otjera.

Američki brodovi

Prošlog je tjedna tajvanska vojska ispalila rakete kako bi upozorila dron koji je nadletio arhipelag Matsu u blizini obale kineske provincije Fujian i vjerojatno ispitivao njegovu obranu, priopćilo je tajvansko ministarstvo obrane.

Kineska vojska objavila je da će tijekom vježbe projektili padati u more kraj istočne obale Tajvana. Predviđeno je da se vojne vježbe održe u blizini tajvanskih vojnih baza Hualien i Taitung. Cilj im je blokiranje kanala Bashi i zračnog prostora iznad jugozapadnog lučkog grada Kaohsiunga, drugog po veličini tajvanskog grada.

U trenutku kad je počela kineska vježba, u područje Kaohsiunga jugozapadno od Tajvana ušao je patrolni avion američke mornarice P-8A Poseidon i protupodmornički helikopter MH-60R Seahawk, izvijestio je South China Morning Post.

SAD je uoči dolaska Nancy Pelosi u vode oko Tajvana poslao četiri ratna broda, među kojima nosač aviona "Reagan". Kinezi su poslali raketni razarač u vode istočno od Tajvana, vjerojatno klase Type 055 Renhai, piše Telegraph. Taj ratni brod ima najnapredniji integrirani električni pogonski sustav, koji mu omogućuje putovanje do 10.000 nautičkih milja bez punjenja gorivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:41