KAO U FILMU

Robot na dnu jezera pronašao ostatke čudovišta iz Loch Nessa, ali...

Podvodnog robota poslala je norveška tvrtka Kongsberg koja želi tijekom dva tjedna istražiti skrivene tajne legendardnog jezera

Zahvaljujući podvodnom robotu, na dnu Loch Nessa pronađeni su ostaci čudovišta, ali ne onog mitskog već modela koji je služio za snimanje filma 'Privatan život Sherlocka Holmesa' koji je djelomično sniman na jezeru.

Podvodni robot Munin, koji je prethodno korišten za traženje srušenih zrakoplova, na dubini od 180 metara pronašao je filmski rekvizit koji je potonuo tijekom snimanja 1969. jer su s modela čudovišta po uputi redatelja Billyja Wildera ('Neki to vole vruće') odrezane dvije grbe.

U filmu su glumili Christopher Lee i Robert Stephens, a priča počinje s ženom koja nagovori Holmesa da pronađe njenog nestalog supruga. Slavnog detektiva potraga odvede do Loch Nessa gdje se susretne sa čudovištem, ali naposlijetku ispadne da je "čudovište" ustvari podmornica.

Kako javlja Guardian, podvodnog robota poslala je norveška tvrtka Kongsberg koja želi tijekom dva tjedna istražiti skrivene dubine legendardnog jezera koje je do sada ostalo neistraženo zbog svoje dubine i strmih obala načinjenih od tvrde gline i kamenja.

Robot se već pokazao korisnim jer je utvrdio da ne postoji "rov" u koji se, prema tvrdnjama jednog umirovljenog ribara koji se koristio sonarom, "Nessie" voli skrivati. Robot Munin na dnu jezera pronašao je i olupinu broda dužine osam metara, te skupina istraživača sada traga za dodatnim informacijama o tom plovilu. Među ostalima, na dnu jezera do sada je pronađen bombarder Wellington iz 2. svjetskog rata, ribarsko plovilo staro stotinu godina i dijelovi vozila Crusader kojim je inovator John Cobb pokušao oboriti brzinski rekord, ali se razbio 1952. godine pri brzini većoj od 300 kilometara na sat i poginuo.

No, unatoč svim dosadašnjim naporima, čudovište nikada nije pronađeno. Prva fotografija koja navodno prikazuje mitsko stvorenje snimljena je 1933. i objavljena na naslovnici lista Scottish Daily Record. Od tada je mnogo ljudi tvrdilo da su vidjeli čudivište iz Loch Nessa, ali to do sada nikada nije potvrđeno.

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:22