OČAJNI LJUDI

Rodbina talaca iz Gaze upala u izraelski parlament: ‘Oslobodite ih sada!‘

Hamas je u napadu na Izrael 7. listopada oteo 253 ljudi. Drži ih još oko 130. U zatočeništvu je umrlo 27 talaca, a drugi su pušteni

Rodbina talaca upala u izraelski parlament

 Twitter

Dvadesetak rođaka izraelskih talaca koje u Pojasu Gaze drži Hamas upalo je u ponedjeljak na sjednicu parlamentarnog odbora u Jeruzalemu tražeći od zastupnika da učine više kako bi se oslobodilo taoce.

Hamas je u napadu na Izrael 7. listopada oteo 253 ljudi. Drži ih još oko 130.

U zatočeništvu je umrlo 27 talaca, a drugi su pušteni u studenom u okviru razmjene.

Jedna žena istaknula je fotografije troje otetih članova svoje obitelji. "Željela bih da se barem samo jedan vrati živ, jedan od troje", rekla je pred Odborom za financije.

Drugi prosvjednici, odjeveni u crne majice, istaknuli su natpise s porukom: "Nećete sjediti ovdje dok oni ondje umiru."

"Pustite ih sada, sada, sada!", izvikivali su.

Prosvjednici također kampiraju ispred kuće premijera Benjamina Netanyaua na moru te ispred Knesseta. Neki pozivaju na jednostrani prekid rata ili izbore koji bi mogli srušiti desničarsku vladu.

Predsjednik odbora Moshe Gafni, vođa ultraortodoksne stranke u vladajućoj koaliciji, pokušao je umiriti prosvjednike.

"Olsobađanje zatočenika najvažnije je načelo u judaizmu, osobito u ovom slučaju, kada treba hitno zaštititi živote", rekao je. "Ništa se ne bi postiglo napuštanjem koalicije."

Netanyahu je u nedjelju odbacio uvjete koje je predložio Hamas za okončanje rata i puštanje talaca, a koji uključuju potpuno povlačenje Izraela i ostanak Hamasa na vlasti u Pojasu Gaze.

Nakon toga, Forum obitelji talaca i nestalih zatražio je od premijera da "jasno kaže da neće napustiti civile, vojnike i druge otete u debaklu u listopadu".

"Ako premijer odluči žrtvovati taoce, trebao bi pokazati liderstvo i iskreno reći svoje stajalište izraelskoj javnosti", priopćili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:33