MALENA AYA

Rođena je pod ruševinama, majka joj je preminula, a otmičari je žele po svaku cijenu: Zašto je postala toliko važna?

Čuvaju je ravnatelj bolnice i njegova supruga koja je i doji zajedno sa svojom četveromjesečnom kćeri

Malena Aya

 Rami Al Sayed/Afp

Sirijska beba rođena pod ruševinama zgrade razorene u potresu, prebačena je na ‘sigurnu lokaciju‘, poručili su iz bolnice.

Zdravstvene vlasti u gradu Afrinu poduzele su mjere predostrožnosti kako bi djevojčicu Ayu zaštitile od moguće otmice i prijevara prilikom posvojenja, piše BBC.

U ponedjeljak se dogodio incident u bolnici gdje je malena na liječenju, a koja se nalazi u području pod kontrolom sirijske opozicije.

Medicinski tehničar u pratnji dvojice naoružanih muškaraca navodno je pretukao ravnatelja bolnice.

Šef tamošnje uprave za zdravstvo, dr. Ahmad Hajj Hassan, opovrgnuo je tvrdnje koje su se pojavile na društvenim mrežama da se radilo o pokušaju otmice bebe Aye.

‘Tvrdnje o otmici su bile nesporazum. Radilo se o internom problemu bolnice i sve skupa nije imalo nikakve veze s bebom‘, rekao je za BBC.

Nakon što se vijest o bebi Ayi, rođenoj pod ruševinama, proširila svijetom, stigle su tisuće ponuda ljudi koji bi malenu željeli posvojiti.

Međutim, uprava za zdravstvo je odlučna u namjeri da prioritet dâ djetetovoj dobrobiti i vrlo pažljivo pristupi procesu posvojenja.

Nedugo nakon potresa magnitude 7,8 po Richteru koji je 6. veljače pogodio jug Turske, Ayina majka dobila je trudove. Umrla je rađajući Ayu pod ruševinama, a kad su spasioci pronašli malenu, još uvijek je pupčanom vrpcom bila vezana za svoju mrtvu majku.

Dramatična snimka na kojoj muškarac nosi novorođenče prekriveno prašinom, proširila se društvenim mrežama.

Osim majke, u potresu su stradali Ayin otac, teta i četvero braće i sestara.

Daljnji rođak Khalil al-Suwadi, koji je bio prisutan kad su dijete izvukli iz ruševina, malenu je odveo u bolnicu u Afrinu.

Pedijatar dr. Hani Marouf kazao je BBC-ju da je beba bila u jako lošem stanju kad je stigla u bolnicu. ‘Imala je ozljede, modrice i porezotine, bila je pothlađena i jedva je disala‘, rekao je.

No jako je dobro reagirala na liječenje i stanje joj se već idući dan stabiliziralo.

Ravnatelj bolnice Khalid Attiah rekao je da njegova supruga doji Ayu zajedno s njihovom četveromjesečnom kćeri te da će brinuti o njoj dok ne bude posvojena.

Jindaryis, smješten oko osam kilometara od granice s Turskom, jedan je od potresom najteže pogođenih sirijskih gradova. Oko 200 zgrada potpuno je srušeno.

Bijele kacige, čiji dobrovoljci predvode potrage i spašavanja u područjima pod kontrolom opozicije, kažu da je tamo iz ruševina izvučeno 517 tijela.

Radi se o gotovo četvrtini ukupnog broja poginulih u cijeloj regiji, gdje je 90 posto od ukupno 4,6 milijuna stanovnika trebalo humanitarnu pomoć i prije katastrofe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:04