EKSKLUZIVNO U JUTARNJEM

ROĐENI MOSTARAC 'Pristao sam voditi Trumpov ekskluzivni klub tek kada mi je ponudio 2500 dolara. Tjedno!'

 Hanza Media

Dragi gospodine Trump, počašćen sam što sam u posljednje dvije godine imao priliku raditi s vama. Ipak, zbog osobnih razloga moram vas obavijestiti kako neću biti u mogućnosti nastaviti s radom u sljedećoj sezoni. Kao mali znak pažnje poklanjam vam monografiju Dubrovnika i pozivam da ga jednog dana svakako posjetite s obitelji. Srdačan pozdrav, Blago Krešić...”, napisao je sredinom devedesetih 59-godišnji Krešić i time postao vjerojatno prvi Hrvat koji je Trumpu, poznatom po kontroverznoj krilatici “You’re fired”, sam urudžbirao svoju ostavku.

Zagreb, 181116.
Buriceva 2.
Blago Kresic Hrvat je koji je godinama zivio i radio u Sjedinjenim Americkim Drzavama, te je u Hrvatskoj lobirao za Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjednika SAD-a.
Na fotografiji: Donald Trump i Blago Kresic, West Palm beach, 1994.
Foto: privatna arhiva / CROPIX
CROPIX
Donald Trump i Blago Krešić

Danas sjedi u dnevnom boravku kuće u zagrebačkom naselju Remetinec gdje obitelj Krešić iznajmljuje apartmane i jednu originalnu, starinsku drvenu kuću. Posred drvenog stola za objedovanje rasute su na stotine fotografija, isječaka iz novina, papira i pisama, sve memorabilije koje je ovaj vitalni 79-godišnjak prikupio za vrijeme intenzivne i bogate karijere “ preko bare”, u ultrapopularnom ljetovalištu Palm Beachu na Floridi, gdje je Blago Krešić proveo 25 nezaboravnih godina radeći u nekim od najboljih svjetskih hotela, resorta i klubova. Najdraže među tim fotografijama upravo su one na kojima je pozirao s Donaldom Trumpom i članovima njegove obitelji. Tada kad su snimljene ni Krešić ni Trump nisu mogli pomisliti da će američki kontroverzni multimilijarder postati predsjednik jedne od najmoćnijih država na svijetu, pobijedivši kao republikanski kandidat miljenicu mainstream tiskanih medija Hillary Clinton, nakon teške i turbulentne kampanje tijekom koje se pobjeda Trumpa povremeno činila kao znanstvena fantastika.

Zagreb, 181116.
Buriceva 2.
Blago Kresic Hrvat je koji je godinama zivio i radio u Sjedinjenim Americkim Drzavama, te je u Hrvatskoj lobirao za Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjednika SAD-a.
Na fotografiji: Blago Kresic i Eric Trump, Mar a Lago, ove fodine.
Foto: privatna arhiva / CROPIX
CROPIX
Blago Krešić i Eric Trump

Tako se s ove pozicije čini i život Blage Krešića, iseljenika koji je kao turistički djelatnik iz Mostara na kraju napredovao do menadžera Trumpova ekskluzivnog kluba Mar-a-Lago u Palm Beachu, pozicije koju mu je Trump ponudio na preporuku vlastitog oca Freda, čovjeka kojeg je Krešić zadivio još kao menadžer floridskog hotela The Breakers. “Bio je strog, ali vrlo operativan šef. Nije volio puno razglabati ni sastančiti, a imao je nevjerojatno oko za detalje. Inzistirao je na profesionalnosti i visokom standardu, što je bilo i normalno, s obzirom na to da je u svojem vlasništvu imao ekskluzivan klub u kojem je godišnja članarina stajala 100 tisuća dolara. Istina, mnogi su ga se njegovi djelatnici bojali, ali on je svoje osoblje poznavao imenom”, prisjeća se Krešić dok prepričava svoju američko-trumpovsku avanturu.

Rođen je 1937. godine u Mostaru u kojem je završio ugostiteljsku školu, potom je u Zagrebu studirao hotelijerstvo, a nakon toga odlazi u Švicarsku, u kojoj prvo radi u jednom hotelu, a zatim 15 tisuća ušteđenih franaka ulaže u školovanje, što će mu se pokazati kao najbolja životna investicija. Vrata hotelijerskog svijeta brzo nakon toga širom mu se otvaraju pa Krešić, nakon rada u švicarskom hotelu Monte Palace, odlazi u New York gdje će se 1969. godine zaposliti u Waldorf Astoriji.

Zagreb, 181116.
Buriceva 2.
Blago Kresic Hrvat je koji je godinama zivio i radio u Sjedinjenim Americkim Drzavama, te je u Hrvatskoj lobirao za Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjednika SAD-a.
Na fotografiji: Blago Kresic i Mary Trump, klub Mar a Lago, 1995.
Foto: privatna arhiva / CROPIX
CROPIX
Blago Krešić i Mary Trump

- Već tada sam upoznao svu silu ljudi, bilo je tu puno poznanstava i dobrih poslovnih veza. Tijekom boravka i rada u New Yorku upoznao sam i direktora svjetski najpoznatijeg hotela The Breakers koji će mi ubrzo ponuditi poziciju menadžera za ugostiteljstvo u tom slavnom hotelskom resortu, a tamo ću kasnije upoznati i Trumpa, i to još u vrijeme kad nije bio toliko slavan i moćan - prepričava Krešić dok razgovaramo u njegovu dnevnom boravku.

Floridski The Breakers već je tada bio vrh vrhova svjetske hotelijerske scene, ekskluzivno okupljalište u kojem je još 1969. ulaz bio zabranjen crncima i židovima, dva put je gorio i bio obnavljan, a 1973. proglašen je povijesnim spomenikom.

Pet predsjednika

Bilo je to mjesto kojim su prodefilirale gotovo sve najveće svjetske i američke face iz svijeta politike i showbiza, hotel čiji je restoran za najboljih subotnjih večeri usluživao i do 1200 posjetitelja i u kojem je Krešić posluživao pet američkih predsjednika - Forda, Busha, Nixona, Reagana, a potom i Trumpa, koji tek treba zasjesti u fotelju predsjednika SAD-a.

Poznanstvo s tom američkom obitelji, prepričava Krešić, zapravo je krenulo preko Trumpovih oca i majke, Mary Anne i Freda, koji su bili česti gosti The Breakersa i koje je Krešić 18 godina redovito opsluživao.

Mostarac je tamo bio srce i duša hotela: davao je intervjue za lokalne novine, a u hotelskim su ga brošurama predstavljali kao jednog od pet najvažnijih rukovoditelja, čovjeka bez kojeg The Breakers zasigurno ne bi imao status kakav je nosio tih godina. Jednog dana direktor The Breakersa pred njega je doveo dobro odjevenog posjetitelja narančaste razbarušene kose te ga upoznao s Krešićem. Bio je to Donald Trump i nosio je posebnu poruku - pozdrave oca i majke koji ga se i dalje rado sjećaju i koji nisu propustili priliku preko sina pozdraviti dugogodišnjeg prijatelja.

- Bio sam ponosan što su me pozdravili i pohvalili koliko sam o njima brinuo. Kratko smo pričali taj prvi put, više-manje kurtoazno, a nešto bolje smo se upoznali tek kasnije. Uvijek je dolazio u velikoj grupi, a kako je njegov poslovni uspjeh rastao, tako se povećavao i Trumpov entourage pa je u hotel redovito dolazio s tjelohraniteljima. Osobno bi mi najavljivao svoj dolazak, a ja sam uvijek pazio kako bih mu rezervirao najbolji stol, blizu plesnog podija i s pogledom na Atlantik. Nije volio previše plesati, ali je zato u plesu strastveno uživala njegova prva supruga Ivana - govori u dahu dok razgledavamo fotografije i isječke iz novina. Krešić otkriva kako Trump nije bio čovjek od alkohola.

Rijetko bi nazdravio kakvom čašom dobrog vina, ali je zato silno uživao u svojem omiljenom jelu, mesnoj štruci koju su kuhari The Breakersa posebno za njega pripremali, a koja ga je podsjećala na majku i hranu koju mu je posluživala u mladosti.

- Bio je jednostavan, ali istovremeno kompliciran. Na ljude je već tada djelovao čarobno, doživljavali su ga kao atrakciju i podizali glave kad bi prolazio. Dogodilo bi se gdjekad da ga netko pokuša dotaknuti, kao da su htjeli da se nešto od te njegove sreće i na njih prelije - smije se moj sugovornik.

Trump je u The Breakers dolazio možda četiri do pet puta godišnje, a iz sale hotelskog restorana pogled se pružao na njegov floridski Trump tower, zgradu koju je u jednom trenutku Trump morao staviti na dražbu, opterećen financijskim gabulama i hipotekama iz kojih bi se na kraju redovito iskobeljao. Godine su tako prolazile, a kad je Blago Krešić u The Breakersu napunio 21 godinu staža, zaželio se domovine i obitelji te se odlučio vratiti u Hrvatsku.

Trumpove ponude

Dvije godine prije, 1992., u zagrebačkom naselju Remetinec obitelj je kupila manje imanje na kojem su nastavili živjeti supruga Jadranka i dvoje djece, a otac im se pridružio 1994., računajući kako je zauvijek za sobom ostavio američku avanturu te se napokon vratio kući. Dugo ga je srce vuklo za obitelji i domovinom, a tijekom najgorih ratnih godina u Hrvatskoj Krešić je iskoristio svoja hotelska poznanstva pa kod Georgea Busha i senatora Boba Dolea lobirao neka priznaju Hrvatsku, pisavši im pisma na koja su mu i Bush i Dole odgovarali. Sudbina je ipak htjela da će njegov tadašnji povratak kući trajati mnogo kraće nego što je to Krešić zamišljao.

Godine 1995. primit će poziv Donalda Trumpa: ponudio mu je poziciju menadžera za jelo i piće u tek kupljenom klubu Mar-a-Lago u Palm Beachu, za tjednu plaću od dvije tisuće dolara, i odrješite ruke da ekipira klub i postavi sustav na noge. “Bila je to velika prilika, ali kad me kći kroz suze stala moliti da ne odlazim, nisam joj mogao odoljeti pa sam Trumpu pristojno zahvalio i odbio ponuđeni posao. Tri tjedna nakon toga u poštanskom me sandučiću dočekalo novo pismo. Sad je plaća iznosila već 2500 dolara tjedno pa se obitelj usuglasila da je to ipak možda prilika koju ne treba propustiti. Tako sam postao Trumpov menadžer”, govori Krešić, kojem se i danas oči napune suzama kad se prisjeti emocija iz tog vremena. Nakon povratka u Palm Beach brzo je uvidio da se prihvatio vrlo odgovornog i teškog posla.

Taj je ekskluzivni kompleks 1924. dala sagraditi američka “posvuduša” i vlasnica kompanije General Foods Marjorie Merriweather Post, a bilo je zamišljeno da zgrada služi kako zimsko odmaralište za američke predsjednike. Nakon što ga je 90-ih preuzeo Donald Trump, Krešić je u njega bio zadužen dovesti najbolje i najmarljivije namještenike, postaviti sustav na najvišu moguću razinu te skrbiti o gostima koji su samo za godišnju članarinu izdvajali oko 100 tisuća američkih dolara. Da ne spominjemo cijene hrane i pića koje su nekoliko puta nadmašivale cijene u najboljim američkim hotelima i restoranima. Upoznao je Krešić tako u Mar-a-Lagu glumicu Elizabeth Taylor, pjevali su ondje Julio Iglesias i mlađahna Celine Dion, prešetavala se njegovim sobama i legendarna Oprah Winfrey, susreo je jednom i glumicu Suzanne Somers. Ipak, posao je bio težak i odgovoran.

Slobodna srijeda

Radilo se minimalno 12 sati dnevno, jedini slobodan dan bila je srijeda, a Trump je preciznošću apotekarske vage provjeravao i inzistirao da na mjestu bude baš svaki detalj.

- Sve je zamjećivao i ništa mu nije moglo promaknuti. Stolovi u klubu uvijek bi bili označeni posebnim brojevima, a meni se jednom dogodilo da sam izgubio jednu takvu brojčanu oznaku. Snašao sam se i sam izradio broj za stol, ali čim je ušao u dvoranu, Trump je primijetio kako nešto na tom stolu odudara. Prstom je ukazao na njega, pitao kakva je to oznaka te upozorio da se takve stvari ne bi smjele događati. I bio je u pravu, to ipak nije bio nivo... - priznaje Krešić dok u rukama drži dvije fotografije s budućim američkim predsjednikom. Obje su snimljene na golf-terenu, mjestu gdje ga je posljednji put susreo u veljači ove godine. Bilo je to za vrijeme jednog od njegovih redovitih godišnjih posjeta Palm Beachu, mjestu u kojem i danas ima jednu prodavaonicu automobila u koju redovito dolazi. Trump je baš tada na obližnjem golf-terenu dovršavao jednu od svojih partija, a kad mu je Krešić pohitao u susret, rado se pozdravio sa starim zaposlenikom i dobrim kolegom kojeg je odmah prepoznao.

- Rekao sam mu da mi je baš drago da ga vidim, da ga puno pozdravljam i da smo baš ponosni na njega i njegovu kampanju. Znate, ja sam dosta lobirao za Trumpa iako nisam baš bio siguran u njegovu pobjedu. No, iz Palm Beacha sam u Hrvatsku donio majice s natpisima ‘Trump - make America great again’, a sa svojim prijateljem Vladimirom Kraljevićem i nekolicinom iseljenika u zagrebačkom hotelu Westin snimili smo jednu fotografiju s njegovim transparentima te mu je poslali u znak potpore - kroz smijeh mi prepričava ovaj 79-godišnjak. Poslovnu suradnju s budućim američkim predsjednikom raskinuo je samo dvije godine nakon što je došao u Mar-a-Lago, željan obitelji i povratka kući.

- Bio je to veliki glamur u njegovu klubu i cijeli je posao bio vrlo uspješan, no srce me vuklo kući, a supruga i ja zaključili smo kako djeca pored sebe ipak moraju imati oba roditelja. Uživao sam u poslu koji sam radio, ali nisam više želio biti u interkontinentalnom braku pa sam Trumpa obavijestio da napuštam radno mjesto. Poklonio sam mu monografiju Dubrovnika i pozvao ga da dođe posjetiti taj hrvatski dragulj, a njegova je tadašnja supruga Marla Maples rekla kako će sigurno jednom doći u Hrvatsku - prisjeća se Krešić kraja svoje poslovne avanture s Trumpom.

Uzorna obitelj

Iz Hrvatske je pozorno pratio njegovu kampanju te kaže kako vjeruje da će Trump biti jako dobar predsjednik. “Gledajte, on je Njujorčanin, a oni su po svojoj prirodi malo nametljivi, da ne kažem agresivni. Naučio sam to još u hotelskom biznisu, no primijetio sam da bi oni vrlo brzo po dolasku u hotel malo ‘ olabavili’. Tako će, vjerujem, biti i s Trumpom koji je svašta rekao u kampanji. No, trebate znati da je on showman, ali i dalje vrlo korektan čovjek. On svojim govorom voli izazivati, pomalo je neobičan, ali u duši vrlo dobra osoba”, ocjenjuje Krešić pa se prisjeća anegdote tijekom rada u Mar-a-Lagu. Jedan je zaposlenik tog kluba imao nesreću da mu je supruga oboljela od neke teške bolesti. Sirota žena nije imala zdravstveno osiguranje pa je osoblje hotela stalo prikupljati novac kako bi supruzi kolege mogli platiti liječenje. Trumpu o tome nitko ni riječi govorio, ali on je ipak doznao za nesretan slučaj pa se dobrovoljno javio i donirao novac za liječenje. “Takav je on čovjek, a tako je odgojio i svoju djecu. Ivanku sam posljednji put vidio 1993., lijepo smo se pozdravili i izmijenili pokoju riječ. Za mene je to jedna uzorna obitelj”, završava svoju priču. Ljubav prema turizmu Krešić je prenio i na svoju djecu. Njegova kći Natalia danas u Remetincu turistima iznajmljuje apartmane, a najčešće tamo odsjedaju Rusi i Ukrajinci, čak i nešto Korejaca. “Posao ide dobro, uvijek se može ako se čovjek potrudi. Turizam je ljubav, predivan posao u kojem susrećeš velik broj ljudi i koji te doista može ispuniti. Uostalom, Zagreb je izrastao u prekrasan turistički grad, mnogo se toga ovdje promijenilo nabolje i to me veseli”, priznaje mi moj sugovornik. Tko bi to znao bolje od njega?

Trump Kraljeviću poslao pobjedničke knjige s posvetom

Sada imam po dvije knjige, “Crippled America – How To Make America Great Again” i “TRUMP – The Art Of The Deal”, samo što su ove najnovije dvije posebne – govori Vladimir Kraljević dok u svakoj ruci drži po jednu knjigu Donalda Trumpa, a svaka od njih ima i potpis Donalda Trumpa, predsjednika SAD-a. - Još lani sam kupio njegovu zadnju knjigu “Crippled America” i onaj tko je pažljivo čita, može vidjeti zašto je Trump pobijedio na izborima. Dok su se mediji bavili zvučnijim izjavama i “skandalima“, zaboravljena masa nezaposlenih je na njegovim skupovima slušala i razumjela njegove planove kako Ameriku opet učiniti velikom i onakvom kakva je nekada bila: zemlja u kojoj svatko, iz kojeg god dijela svijeta dolazio i tko god je spreman puno i vrijedno i pošteno raditi, može ostvariti svoj “Američki san“. Kako je i sam rekao, Amerika mu je omogućila da svojim radom ostvari ovo što ima, i sada to želi vratiti Americi i američkom narodu – da svima bude bolje - objašnjava hrvatski prijatelj novog predsjednika SAD-a. Vladimir Kraljević, kojem je Trump “business idol“, od samog je početka, kada nitko nije očekivao da će pobijediti na izborima, pružao veliku podršku Trumpovoj kandidaturi, volontirao je u promociji Trumpove ideje među mnogobrojnim Amerikancima koji žive u Europi, a knjige s potpisom predsjednika SAD-a dobio je kao dar za svoj predani rad.

Zagreb, 181116.
Buriceva 2.
Blago Kresic Hrvat je koji je godinama zivio i radio u Sjedinjenim Americkim Drzavama, te je u Hrvatskoj lobirao za Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjednika SAD-a.
Na fotografiji: Atlantic auto sales, trgovina automobilima Blage Kresica.
Foto: privatna arhiva / CROPIX
CROPIX
Blago Krešić Hrvat je koji je godinama živio i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, te je u Hrvatskoj lobirao za Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjednika SAD-a.

Zagreb, 181116.
Buriceva 2.
Blago Kresic Hrvat je koji je godinama zivio i radio u Sjedinjenim Americkim Drzavama, te je u Hrvatskoj lobirao za Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjednika SAD-a.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Zagreb, 181116.
Buriceva 2.
Blago Kresic Hrvat je koji je godinama zivio i radio u Sjedinjenim Americkim Drzavama, te je u Hrvatskoj lobirao za Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjednika SAD-a.
Na fotografiji: Donald Trump i Blago Kresic, hotel Breakers, 1992.
Foto: privatna arhiva / CROPIX
CROPIX

Zagreb, 181116.
Buriceva 2.
Blago Kresic Hrvat je koji je godinama zivio i radio u Sjedinjenim Americkim Drzavama, te je u Hrvatskoj lobirao za Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjednika SAD-a.
Na fotografiji: Blago Kresic i Donald Trump, 1997.
Foto: privatna arhiva / CROPIX
CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 09:36