MUKE PO JEZIKU

Rođenom Francuzu Quebec odbio dati boravište: ‘Žao nam je, vaš francuski nije dovoljno dobar‘

‘Bio sam šokiran. Grozno je biti Francuz i pasti na ispitu iz francuskog jezika‘, rekao je nesretni kamiondžija Yohan Flaman
Grad Quebec u istoimenoj kanadskoj pokrajini
 -/Huber Images/Profimedia

Ispit iz francuskog jezika potreban za dobivanje kanadskog državljanstva, odavno izaziva strah kod nespremnih polaznika koji se nervozno sapliću o konjugaciju glagola i bore s glagolskim vremenima, piše Guardian.

Yohan Flaman, vozač kamiona iz francuskog Limogesa, bio je uvjeren da će znanje njegovog maternjeg jezika biti dovoljno da zadovolji na testu u kanadskoj provinciji Quebec.

No nakon što je bio na ispitu iz poznavanja francuskog jezika potrebnog za dobivanje dozvole za stalni boravak, Flaman se prenerazio kad je saznao da nije prošao.

'Bio sam šokiran', rekao je Flaman. Unatoč bojazni zbog polaganja ispita putem računala, očekivao je daleko bolji rezultat. 'Grozno je biti Francuz i pasti na ovakvom ispitu.'

Flamanov je neuspjeh još jednom skrenuo pozornost na notorno teške jezične testove u Quebecu.

2019. godine Emilie Dubois, francuskoj doktorandici, odbijen je boravak u Quebecu nakon što su službenici prosudili da ona nedovoljno dobro vlada svojim materinjim jezikom. Odluka je kasnije ponovno razmotrena i poništena.

I Dubois i Flaman morali su pokazati svoje znanje francuskog jezika kao dio 'd’expérience québécoise', programa koji stranim studentima i radnicima pruža brz put do stalnog boravišta. Ključna komponenta ispita je dokazivanje znanja francuskog jezika.

Vladajuća koalicija Avenir Québec, koja se snažno zalaže da svi imigranti pokažu perfektno znanje francuskog jezika, već je bila na udaru zbog svojih zahtjeva.

Prethodna verzija tog programa potencijalno bi natjerala stotine radnika na određeno vrijeme i stranih studenata da se vrate kući zbog strogih ispita. Prošle je godine vlada izmijenila program zbog negodovanja onih koji su zahvaćeni promjenama.

Quebec, jedina kanadska pokrajina u kojoj se većinski govori francuski jezik, ponekad je poduzimala provokativne korake da očuva francuski kao svoj službeni jezik. U listopadu 2019. vlada je tako predložila zabranu popularnog pozdrava 'Bonjour-hi'.

Flaman se pita je li ta kanadska provincija postavila ljestvicu previsoko za nove imigrante.

'Osobi koja još nije savladala francuski jezik bit će daleko teže uspjeti s ovakvim sustavom', rekao je. 'Pogotovo nekome tko dolazi iz zemlje u kojoj se ne govori francuski, ali još uvijek mora proći test da bi mogao živjeti ovdje.'

Iako je Flaman ponovio test u srpnju i prošao, kaže da je početni neuspjeh usporio status njegove prijave za stalnim boravištem, koja u pokrajinskoj birokraciji ponekad traje mjesecima.

'Imigracijski postupak je jako spor i postoji taj nedostatak praćenja', rekao je. 'Ne želim kritizirati sustav, ali sve se radi preko interneta. Čini se da su Kanada i Quebec žrtve vlastitog uspjeha. Cijevi su začepljene i čini se da je to rezultat.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:41