UNICEF ZA DJECU

Rodilja Julija iz Ukrajine: ‘Želim da svi ostanemo živi, samo želim mir‘

UNICEF zajedno s partnerima dostavlja humanitarnu pomoć kako bi osigurao da obitelji dobiju potrebnu zdravstvenu skrb

Yuliya (38) i njezina beba Vera 

 © Unicef/un0604117/boyko

Od početka rata Ukrajinu je napustilo više od 3 milijuna ljudi, od čega preko 1.5 milijun djece. Mnoge majke s djecom su napustile svoje domove, međutim, ima i onih koje nisu u mogućnosti otići, a među njima su rodilje i trudnice koje u jeku sukoba, diljem Ukrajine donose svjetlo novog života u tamu.

image

Regionalni perinatalni centar u Kijevu

© Unicef/un0604106/boyko

Julija je sa svojom novorođenom bebom Verom smještena u mračnom podrumu zdravstvenog centra u Kijevu. Bila su potrebna dva dana hoda od njezinog doma u mjestu izvan Kijeva kako bi došla do Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu. Priznaje da je bilo trenutaka kada je mislila da neće uspjeti doći na vrijeme usred sukoba koji je eskalirao. Podrum Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu prenamijenjen je te se koristi za brigu o majkama i djeci. Julija i njezina kći, kao i brojne majke i tek rođene bebe potražile su sigurnost u podrumu koji je pretvoren u priručno rodilište. Većina majki podrum napušta samo kako bi se okupale ili nešto pojele. Posljednji puta kada je Julija izašla iz podruma vidjela je dim i čula snažne eksplozije vani. Sada se boji napustiti kćer samu u podrumu jer ju je strah da se ne bi razdvojile.

image

Regionalni perinatalni centar u Kijevu

© Unicef/un0604108/boyko

„Sjedimo ovdje u podrumu. Plakale smo. Zastrašujuće je vidjeti dim i bombardiranja. Radimo sve što možemo da spasimo svoju djecu. Hodala sam kroz polja i šume kako bih stigla ovdje. Zbog zdravstvenih problema ne bih u svakom rodilištu mogla sigurno na svijet donijeti svoju Veru. Uz Božju pomoć i podršku zdravstvenog osoblja, sada imam svoju bebu i ja sam živa“, podijelila je Yuliya.

Nataliya Heynts, ravnateljica Centra ističe kako je situacija za obitelji jako teška. Zdravstveno osoblje radi pod velikim pritiskom, pomažući u porođajima unatoč bombardiranjima i često u uvjetima bez struje. Dio osoblja već je otišao u izbjeglištvo sa svojim obiteljima. Oni koji su ostali, poput Natalije, sada su morali preuzeti dodatne poslove kako bi sve funkcioniralo koliko god je to moguće. „Radim kao kuharica, liječnica i kirurginja, no naša je odgovornost da budemo ovdje i osiguramo da ustanova funkcionira.“ Uz porode, Centar sada osigurava i privremeni smještaj za žene koje dolaze na preglede. „One se ne mogu vratiti svojim kućama, više ih nemaju i zato moramo pronaći druga rješenja“, dodaje Nataliya.

image

Regionalni perinatalni centar u Kijevu

© Unicef/un0604107/boyko

Unatoč iznimno zahtjevnoj i opasnoj situaciji, UNICEF je na terenu i zajedno s partnerima dostavlja prijeko potrebnu humanitarnu pomoć kako bi osigurao da obitelji dobiju potrebnu zdravstvenu skrb. Diljem Ukrajine UNICEF osigurava pitku vodu koja je mnogima teško dostupna ili potpuno nedostupna jer su upravo sustavi vodovoda i odvodnje česta meta napada. Tu su i pošiljke prijeko potrebnih zdravstvenih potrepština i uređaja potrebnih za brigu o trudnicama, majkama i tek rođenim bebama koje na svijet dolaze u podrumima, kao i lijekovi, higijenske i obrazovne potrepštine te deke i topla zimska odjeća za djecu. Pošiljka je stigla i u ovo rodilište u podrumu. „Dobili smo koncentratore kisika, vage, zaštitna odjela i rukavice. Sve to koristimo za rodilje, novorođenčad i prijevremeno rođene bebe o kojima trenutačno skrbimo“, kaže Nataliya.

image

Regionalni perinatalni centar u Kijevu

© Unicef/un0604227/ratushniak

Yuliya iz prve ruke zna koliko su medicinske potrepštine bile potrebne i dodaje da ima još nešto što je očajnički potrebno: „Želim da svi ostanemo živi. Želim mir.“

UNICEF-ove humanitarne pošiljke pomažu djeci

Rat u Ukrajini predstavlja neposrednu prijetnju životima i dobrobiti 7,5 milijuna djece. UNICEF je na terenu u Ukrajini i već godinama pruža podršku djeci i njihovim obiteljima te zdravstvenom i drugim sustavima. UNICEF pruža snažnu podršku i u okolnim zemljama koje prihvaćaju najveći broj izbjeglih obitelji putem lokacija organiziranih duž ruta kretanja stanovništva. UNICEF-ove „Plave točke“ mjesta su na kojima se pruža podrška obiteljima, osiguravaju prostori za majke i djecu te omogućuje prepoznavanje djece bez pratnje kao i odvojene djece.

image

Nellia Izmailovna

© Unicef/un0604221/ratushniak

Zahvaljujući podršci donatora, UNICEF je do 17. ožujka dostavio 85 kamiona sa 858 tona potrepština za krizne situacije u Ukrajinu i okolne zemlje. Nažalost, s obzirom na to da se rat ne smiruje, svakim danom sve više djece i njihovih obitelji treba pomoć UNICEF-a. Uključite se u humanitarnu akciju za djecu Ukrajine.

Donirajte na stranici: www.unicef.hr ili na broj računa HR9223600001501092532; poziv na broj: 2263-98.

image

Regionalni perinatalni centar u Kijevu

© Unicef/un0604217/ratushniak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:45