DRAMA ZBOG MITINIGA

Roditelji bijesni jer im masovno odgađaju školske izlete, prozvali su krivca: ‘Ma kakva kiša, zna se u čemu je poanta...‘

Vučić 26. svibnja organizira kontraprosvjed za koji je angažirao čak 2.200 autobusa

Aleksandar Vučić

 Marko Markovic/Cropix

Zadnja dva petka u Beogradu su održani po brojnosti i odazivu golemi prosvjedi protiv vlasti, zbog čega srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić idući petak 26. svibnja najavljuje kontraprosvjed.

Za taj događaj angažirao je čak 2.200 autobusa, kako pišu srbijanski mediji, a neposredna žrtva tog angažmana mogla bi biti - djeca.

Društvenim mrežama kruže poruke roditelja iz školskih Viber grupa u Srbiji koji pišu da su im agencije pomaknule datum ili čak otkazale jednodnevne izlete ili ekskurzije na lokacije u Srbiji, na koje su trebale putovati 26. svibnja. Kao razlog otkazivanja navodi se da "prijevoznik s kojim imaju ugovor neće moći tog dana organizirati prijevoz".

Kako izvještava Nova.rs, roditelji su se pobunili jer su prijevoznici prije devet mjeseci prihvatili taj termin i destinaciju, te im nije jasno zašto im sada odjednom ne odgovara datum. Je li u pitanju slučajnost ili nešto drugo - roditelji ne znaju. S druge strane, škole tvrde da se ekskurzije odgađaju zbog loših vremenskih uvjeta.

Roditelj školarca iz Osnovne škole „Kneginja Milica“ u mjestu Donji Ribnik kod Trstenika tvrdi za Nova.rs da je i više nego očit oda se put odgađa zbog najavljenog kontraprosvjeda.

„Nitko me neće uvjeriti da je u pitanju kiša, snijeg ili nešto drugo. Poanta je u tome da i učitelji i nastavnici planiraju ići na Vučićev skup, pa ne mogu voditi djecu na planirani izlet. A druga stvar je i to što zapravo niti nema autobusa kada ih je gospodin Vučić sve uzeo. Sramota“, ističe roditelj koji je želio ostati anoniman.

Ekipa Nova.rs kontaktirala je Osnovnu školu u Donjem Ribniku, a ravnateljica Violeta Stevanović tvrdi da planirano putovanje u Sokobanju još uvijek nije otkazano, ali da je agencija predložila novi termin za realizaciju.

„Ekskurzija još uvijek nije otkazana, dobili smo samo ponudu da se otkaže, prije svega, zbog sigurnosti djece. Vidite i sami da su posvuda blokirani putevi, bile su i poplave, dakle i vrijeme je promjenjivo. Zamislite da smo otputovali u Novi Sad u srijedu, a tamo potop“, ističe ravnateljica.

Dodaje da će konačnu odluku o otkazivanju putovanja donijeti Vijeće roditelja na sastanku idućeg tjedna.

Niti učenici Osnovne škole „Josif Kostić“ u Leskovcu neće ići na ekskurziju uoči Vučićevog prosvjeda, nego tek 16. lipnja, iako su planovi o samoj ekskurziji bili poznati nekoliko mjeseci ranije.

Direktor škole Milan Tončić tvrdi za Nova.rs da su razlog pomicanja termina ekskurzije mlađih osnovaca – loše vremenske prilike.

„Ekskurzija zakazana za 25. svibanj nije otkazana, nego je na zahtjev Aktiva učitelja drugog razreda naše škole, zbog vremenskih uvjeta, pomjerena za 16. lipnja. Čuo sam dezinformacije da se ekskurzija pomiče zbog kontraprosvjeda u Beogradu, netko je iz Vijeća roditelja pustio tu dezinformaciju, a mene nisu ništa pitali“, ističe direktor.

„Putovanje će se sigurno realizirati. Nakon što su učitelji vidjeli da su narednih dana nepovoljni vremenski uvjeti, kontaktirali su agenciju i odložili put za 16. lipnja. To je cijela priča“, rekao je direktor.

I u osnovnim školama „Svetozar Marković“ i „Vožd Karađorđe“ u Leskovcu, učenici neće na ekskurziju u Beograd 26. svibnja, jer je agencija otkazala polazak zbog, kako tvrde, sigurnosti djece.

Vlasnik ove agencije Bratislav Stojanović rekao je za Jugmediu da ta agencija nije htjela na sebe preuzeti rizik.

„Planirani su jednodnevni izleti za Beograd, gdje su trebali posjetiti Zoološki vrt, te izleti za Jagodinu i Svilajnac, što znači da se ide autocestom. Razmišljali smo o tome što bi bilo da dođe do blokade prometnica iz ovih ili onih razloga. Koliko bi trajalo putovanje? Što ako dođe do neugodnih situacija? Zbog svega toga nisam smio preuzeti rizik“, naveo je Stojanović i dodao da njegova agencija nema svoje autobuse već ih iznajmljuje.

Planirane ekskurzije će se održati 2. ili 3. lipnja, a kako tvrdi, o novim planovima su obaviješteni roditelji po školama i navodno se nitko od roditelja nije bunio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:06