SHRVANA OBITELJ

Roditelji su bili uvjereni da ima gripu, a liječnici mu amputirali ruke i noge: ‘Iscrpili smo sve opcije...‘

Mathiasova obitelj nada se da će njihov sin uskoro moći napustiti bolnicu

Mathias Uribe

 GoFundMe/

Mathiasu Uribeu, 14-godišnjaku iz Tennesseeja, amputirane su ruke i noge nakon što je osjetio simptome slične gripi koji su se pretvorili u smrtonosnu bakterijsku infekciju. Kod dječaka se sredinom lipnja pojavila groznica praćena mučninom i povraćanjem, a već 30. lipnja hitno je prebačen u bolnicu zbog srčanog zastoja, prenosi Sportskeeda.

U dječjoj bolnici Monroe Carell Jr. u Vanderbiltu dijagnosticirana mu je upala pluća i streptokokni sindrom toksičnog šoka zbog čega su mu organi krenuli otkazivati.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) streptokokni sindrom toksičnog šoka definira kao rijetku bakterijsku infekciju koja rezultira septičkim šokom, zatajenjem organa, a potencijalno i smrću. ECMO uređaj omogućio je pumpanje krvi izvan Mathiasovog tijela što je pomoglo srcu i plućima da zacijele, no noge i ruke morale su se amputirati jer je dotok krvi u organe bio ugrožen.

- Ponekad kad obolite od gripe, ona vas pripremi za bakterijsku infekciju. Većina djece čak ni tad ne bude bolesna kao Mathias, kod djece je to stanje izuzetno rijetko, rekla je Katherine Boyle, asistentica profesora pedijatrijske intenzivne medicine u dječjoj bolnici Vanderbilt.

Na GoFundMe stranici prikupljeno je 243 000 dolara od ciljanog iznosa od 500 000 dolara. Navodi se da je dječak 12. srpnja skinut s ECMO terapije nakon što mu se stanje počelo popravljati, a trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi dječje bolnice. Roditelji su 21. srpnja donijeli tešku odluku o amputaciji udova.

- ECMO mu je spasio život spasivši njegove organe, međutim, njegovi ekstremiteti nisu primali dovoljno krvi. Nakon razgovora s liječničkim timom i iscrpljivanja svih opcija, 21. srpnja donijeli smo tešku odluku da mu se amputiraju noge ispod koljena i ruke u zapešću, rekli su roditelji.

Mathiasova obitelj nada se da će njihov sin, koji je trčao kros, igrao nogomet i svirao klavir, uskoro moći napustiti bolnicu s novim protetskim udovima.

- Rekao sam mu da ćemo biti njegove ruke i noge dok sve ovo ne riješimo, kazao je njegov otac Edgar Uribe.

Shrvani roditelji opisali su svog sina kao borca nesalomljivog duha i srca punog ljubavi. Mathias, kažu, želi pohađati MIT kako bi mogao pozitivno utjecati na svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:38