POKRENUT POSTUPAK

Roditelji tužili medicinsku sestru: ‘Kada sam vidjela prozirnu tekućinu, bilo mi je malo sumnjivo‘

Čak 42 obitelji u španjolskoj pokrajini Baskiji tuže medicinsku sestru

Ilustracija

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

Kada je Laura Alonso odvela svoju dvogodišnju kći na cijepljenje kod pedijatrice protiv vodenih kozica, imala je osjećaj da nije baš sve proteklo kako treba.

- Kada sam vidjela prozirnu tekućinu, bilo mi je malo sumnjivo. I sve se odvijalo prebrzo. Nisam mislila da je moguće takvom brzinom ubrizgati cjepivo, prenijela je za Euronews Alonso, i sama medicinska sestra po struci, svoj doživljaj iz ambulante u Santurziju, u španjolskoj pokrajini Baskiji.

Nekoliko mjeseci kasnije primila je poziv iz Osakidetze, baskijskog zavoda za zdravstvo.

Provedeno istraživanje

Nakon pritužbi nekoliko roditelja, odlučili su provesti istraživanje kako bi provjerili razinu imuniteta djece koja su cijepljena u toj ambulanti. Testirali su 50-tak djece te ih podijelili u dvije skupine, obzirom na medicinsku sestru kod koje su bili.

Otkrili su da većina djece koju je cijepila dotična medicinska sestra, čije ime nije otkriveno, nije bila cijepljena po pravilima.

To uključuje i kći Laure Alonso, koja nije imala zaštitu od vodenih kozica, kao što je majka posumnjala.

Lokalne vlasti pokrenule su postupak protiv medicinske sestre, optužene da je lažirala cijepljenje.

To nije sve. Ukupno 42 obitelji podnijele su tužbu zbog navodne pronevjere javnog novca i krivotvorenja dokumenata.

Regionalni zavod za javno zdravstvo potvrdio je da je medicinska sestra uzela bolovanje, a da je istraga proširena na još 400 djece.

Čudno ponašanje

Odvjetnik Aitzol Asla, koji zastupa 42 obitelji, izjavio je za Euronews da se sestra ponašala čudno.

- Roditelji su osjetili da se medicinska sestra ponaša čudno. Pokušala je kriomice ubrizgati cjepivo, napravila je to vrlo brzo i odbacila špricu u kantu za smeće s tekućinom unutra, rekao je.

Laura Comonte ispričala je kako su je iznenadili neki antivakserski komentari koje je iznijela sestra kada je svoje 18-mjesečno dijete dovela na redovito cijepljenje polivalentnim cjepivom.

Riječ je o jednom od najvažnijih cjepiva koje osigurava imunitet za potencijalno opasne bolesti poput meningitisa, difterije, tetanusa i hepatitisa B.

- Čak mi je rekla da bi najbolje cjepivo protiv tetanusa zapravo bilo da pustim dijete da hoda po travi bosonogo, rekla je Comonte.

Dodatno cjepljenje

Prisjetila se da je otprilike u isto vrijeme u vrtiću koji pohađa njezin sin izbio meningitis, ali se on srećom nije razbolio.

Vlasti su odlučili dodatno cijepiti 400 djece polivalentnom dozom, a za to je bila zadužena spomenuta sestra.

- Od sedam cjepiva koje je ta žena dala mojoj kćeri, morali su sva ponoviti, rekla je Alonso.

Roditelji su sada zabrinuti da su djeca primila previše cjepiva, no rekli su nam da to nije ništa loše, rekla je.

Medicinska sestra optužena je da je neispravno koristila medicinski materijal koji je dostavila baskijska zdravstvena služba, a koji je kupljen javnim novcem, ali nije poslužio svrsi.

Medicinska sestra trebala bi se pojaviti na sudu 4. svibnja, ali očekuje se da će cijeli proces biti odgođen jer je ona izrazila želju da nazoči svjedočenju svih svjedoka (42).

Cilj obitelji je da medicinsku sestru izbace s posla kako više ne bi mogla raditi u zdravstvu i cijepiti ljude, piše Euronews.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:37