SITUACIJA U IRANU

Rohani kaže da su pregovori mogući ako se SAD vrati sporazumu iz 2015.

Prošli tjedan Trumpova administracija počela je djelovati u smjeru ponovnog nametanja globalnih UN-ovih sankcija Iranu
Hasan Rohani
 Iranian Presidency/Zuma Press/Profimedia

Ako SAD želi dogovor s Iranom, mora se najprije vratiti iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine u kojem je šest sila, a koji je Washington napustio prije dvije godine, rekao je u utorak predsjednik Hasan Rohani.

"Politika maksimalnog pritiska koju Washington provodi nad Iranom propala je 100 posto... Ako Washington želi dogovor s nama, onda bi se trebali ispričati za izlazak iz sporazuma te se vratiti", rekao je Rohani na televizijskoj konferenciji za medije.

Dugo napeti odnosi između dvaju protivnika gotovo su doveli do sukoba 2018. godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio sporazum koji je dogovorio njegov prethodnik Barack Obama te ponovno uveo sankcije koje su oslabile iransku ekonomiju.

Kao odgovor na ono što Washington naziva kampanjom "maksimalnog pritiska" u svrhu prisiljavanja Irana na novi sporazum, Teheran je prekršio glavna ograničenja po pitanju nuklearne aktivnosti nametnute sporazumom iz 2015. godine, pod kojim je Iran prihvatio suzdržavanje od programa obogaćivanja uranom, a zauzvat bio izuzet od sankcija.

Prošli tjedan Trumpova administracija počela je djelovati u smjeru ponovnog nametanja globalnih UN-ovih sankcija Iranu, uključujući i embargo na oružje koji završava u listopadu u skladu sa sporazumom iz 2015.

No 13 od 15 zemalja UN-ovog Vijeća sigurnosti - uključujući i glavne saveznike SAD-a koji su potpisali nuklearni sporazum - izrazilo je neslaganje s ovim potezom SAD-a, rekavši da je ilegalan jer Washington koristi proces dogovoren sporazumom koji je SAD već napustio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:04