TRAŽIO JOŠ DVA TJEDNA

ROK ISTJEČE U PONEDJELJAK U PONOĆ Izraelski predsjednik nije odobrio Gantzu produžetak za sastavljanje vlade

 HEIDI LEVINE / POOL / AFP

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin u nedjelju je odbacio zahtjev čelnika pokreta Plavi i Bijeli Bennyja Gantza da mu odobri još vremena za sastav vlade, a za što rok istječe u ponedjeljak.

Gantz je zatražio još dva tjedna za formiranje vlade, što se pokazalo kao težak zadatak nakon izbora koji nisu dali jasnog pobjednika.

Rivlin je rekao Gantzu da "u postojećim okolnostima nije moguće produljiti razdoblje koje ima za sastavljanje vlade", izjavio je Rivlinov glasnogovornik.

Vrijeme dodijeljeno Gantzu, glavnom suparniku premijera Benjaminu Netanyahuu, istječe u ponedjeljak u ponoć.

Ganz je ranije rekao da "Izrael ne bi trebao biti uvučen u četvrte izbore u ovo izazovno vrijeme kada se zemlja bori s krizom koronavirusa i svim njezinim posljedicama".

Izrael nema stabilnu vladu više od godine dana jer nijedna stranka nije dobila parlamentarnu većinu ni nakon trećih izbora u ožujku.

Na tim izborima 2. ožujka Netanyahu je proglasio pobjedu jer je njegova konzervativna stranka Likud osvojila najviše zastupničkih mjesta, njih 36, u izraelskom Knessetu koji broji 120 zastupnika.

Gantzova stranka Plavi i bijeli bila je druga s osvojena 33 mjesta.

Gantz je isprva odbijao vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi prvo Netanyahu bio premijer unutar sporazuma o rotaciji na toj funkciji jer je dugogodišnji premijer optužen za mito, prijevaru i zloporabu moći.

Zatim su Bijeli i Plavi te Netanyahuova stranka Likud počeli pregovore i bili su blizu formiranju vlade nacionalnog jedinstva tjedan dana prije Velikog tjedna, ali na kraju nisu postigli dogovor.

Iako je bio drugi, Gantza su druge stranke prepoznale kao najbolji izbor za mandatara nove vladajuće koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:10