SPOR NAPREDAK

ROK ZA ODLUKU SE BLIŽI Talijanski Pokret pet zvijezda i oporbena Demokratska stranka ne uspijevaju se dogovoriti o vodstvu nove vlade

Nicola Zingaretti, Andrea Marcucci, Graziano Delrio i Paolo Gentiloni
 Remo Casilli / REUTERS

Talijanski antiestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) i glavna oporbena Demokratska stranka (PD) lijevog centra ne uspijevaju doći do dogovora o vodstvu nove vlade, a rok za odluku kojom bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora sve je bliži.

Dvije stranke u petak su započele pregovore o pronalasku zajedničke odluke o uspostavljanju nove vlade nakon što se vladajuća koalicija Pokreta pet zvijezda i desne stranke Liga prošlog tjedna raspala zbog čega je premijer Giuseppe Conte podnio ostavku.

Međutim, sporo napreduju zbog neslaganja o odabiru novog premijera, a talijanski predsjednik Sergio Mattarella želi vidjeti znakove napretka prije započinjanja novog kruga konzultacija u utorak.

Bez dogovora o uspostavljanju nove koalicije, Matarella će vjerojatno imenovati privremenu vladu koja će biti na vlasti do novih izbora.

Pokret pet zvijezda je u nedjelju, dok su se čelnici PD-a sastali u Rimu kako bi utvrdili svoj program, ponovio svoj zahtjev da Conte opet bude postavljen na mjesto premijera, što je privuklo kritike PD-a koji je za to mjesto predložio zastupnika M5S-a, Roberta Fica.

Izvor blizak PD-u rekao je da je stranka frustrirana "konstantnim ultimatumima" M5S-a.

U koferenciji za medije kasnije u nedjelju, čelnik PD-a, Nicola Zingaretti rekao je da svaka stranka koja se želi odmaknuti od prošlosti mora promijeniti svoje vodstvo. Pritom nije jasno imenovao Contea.

"Učinit ćemo što možemo da pronađemo pozitivno rješenje koje trenutno nije na vidiku", rekao je pozvavši M5S na sastanak u ponedjeljak kako bi raspravili zajedničkim politikama.

U priopćenju objavljenom gotovo istodobno M5S je poručio da je rješenje u postizanju dogovora imenovanje Contea premijerom te prihvaćanje nekih od njihovih politika, uključujući planove o smanjenju broja zastupnika u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:22