‘ZRAČNI MOST‘

Rotterdam dobio pješačku stazu na krovu: ‘Ovo je jedinstvena prilika da se grad vidi s visine‘

Duž šetnice nalaze se manje vjetroturbine, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova

'Rooftop Walk' u Rotterdamu

 Koen van Weel/ANP/AFP

Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja u svijetu, Nizozemske, odlučili su pokazati kako se krovovi građevina mogu prenamijeniti pa su na jednoj izgradili stazu za pješake koja nudi brojne sadržaje i seli život grada na nove visine.

Udruga "Rooftop Days" sa sjedištem u lučkome gradu Rotterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako pokazati kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati.

Članovi udruge brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorištene prostore u najvećoj europskoj pomorskoj luci.

"Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada", rekao je AFP-u direktor organizacije "Rooftop Days", Leon van Geest, ističući da se zasad "koristi samo tri posto punog potencijala ravnih krovova Rotterdama".

Jarkonarančasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica toga "zračnog mosta" povezuje gradski "Svjetski trgovački centar" s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara.

Duž šetnice, koja će biti otvorena do 24. lipnja, nalaze se manje vjetroturbine, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova. Daju li gradske vlasti zeleno svjetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će ondje posaditi i usjeve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Jedinstvena prilika

Poznato je da otprilike trećina Nizozemske leži ispod razine mora koja je iz godine u godinu sve veća, zbog čega je ta zemlja postala svjetski lider u prilagodbi na klimatske promjene.

Hitno djelovanje za Nizozemce još je nužnije s obzirom na to da je riječ o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svijetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 milijuna stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2.

Po gustoći naseljenosti ispred Nizozemske samo su Monako, Vatikan, Malta i San Marino.

Rotterdam je u Drugom svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je temeljito obnovljen, a sad je taj grad svojevrsni pionir kad je posrijedi korištenje krovnih prostora. Zasad ih je iskorišteno samo oko 1,8 posto.

image

'Rooftop Walk' u Rotterdamu

Utrecht Robin/abaca/Abaca Press/Profimedia/Utrecht Robin/abaca/Abaca Press/Profimedia

Transformacija grada mogla bi potrajati desetljećima, ali Van Geest kaže kako je "uvjeren da će to postati stvarnost". S obzirom na to da je nizozemsko stanovništvo sve urbanije, "prostor u gradovima postaje rijetka roba, pa ćemo morati iskoristiti krovove", pojasnio je.

Čini se da i stanovnici grada uživaju u promjeni perspektive.

"Ovo je jedinstvena prilika da se Rotterdam vidi s visine", zadovoljno kaže 69-godišnji stanovnik grada, Harry Schouten.

Višenamjenski krovovi

Manifestacija "Rooftop Days" održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.

image

'Rooftop Walk' u Rotterdamu

Anp/Alamy/Alamy/Profimedia/Anp/Alamy/Alamy/Profimedia

Među njima je "Rooftop Field" (Polje na krovu). Na području od 1000 četvornih metara šestoga kata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cvijeće.

Jedna od glavnih namjena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promjene čine sezonske količine oborina sve nepredvidivijima.

"Na ovome krovu već možemo uskladištiti oko 60.000 litara vode", otkrio je Van Rinsum.

Dio ondje uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do "krovnog polja" pokazao se iznimno popularnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 18:19