ODNOS IRANA SA SVIJETOM

Rouhani kaže kako je francuski plan za pregovore prihvatljiv

iranski predsjednik Hasan Rohani
 Profimedia, Abaca Press

Plan za pregovore koje je Sjedinjenim Državama i Iranu predstavio francuski predsjednik Emmanuel Macron je prihvatljiv Islamskoj Republici, rekao je u srijedu njezin predsjednik Hassan Rouhani tijekom sjednice vlade.

Istaknuo je kako se moraju izmijeniti neke rečenice u planu kojim bi se od Irana tražilo da ne razvija nuklearno oružje i da pomogne sigurnosti regije i njezinim vodenim putevima. U planu se od Washingtona traži da ukloni sve sankcije, a Iran bi njime mogao odmah nastaviti s prodajom nafte.

No Rouhani je vladi kazao kako dvosmislene poruke o sankcijama koje je dobio od SAD-a dok je prošli tjedan bio na Općoj skupštini Ujedinenjih naroda u New Yorku potkopavaju mogućnost pregovora.

Poručio je kako je neprihvatljivo da američki predsjednik Donald Trump javno ističe da će pojačati sankcije dok europske države Iranu privatno govore da je on spreman pregovarati.

"Američki predsjednik je dva puta eksplicitno kazao da želi pojačati sankcije. Pitao sam europske prijatelje koji dio onda trebamo prihvatiti? Trebamo li vam vjerovati kad kažete da je Amerika spremna?", rekao je Rouhani.

"Ili da vjerujemo predsjedniku Amerike koji je unutar 24 sata dvaput eksplicitno rekao da želi pojačati sankcije? Europljani nisu imali jasan odgovor".

Rouhani je otkrio kako europske države i dalje pokušavaju dogovoriti razgovore. Njemačka, Velika Britanija i Francuska su bile među potpisnicama nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. koji je Trump napustio prošle godine.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kazao je kako je Macronov plan za razgovore od četiri točke "predstavljen njegovim riječima i ne sadrži naše poglede", no da se rad na njemu može nastaviti.

"Nužno je da se pregovori nastave dok se pitanje ne predstave na jasan način. Nastavit ćemo s tim kontaktima", prenosi iranska novinska agencija IRIB riječi svog ministra vanjskih poslova koji je naglasio da Iran ne razvija nuklearno oružje.

No iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei koji ima zadnju riječ u iranskoj politici, najavio je da će Iran nastaviti napuštati obaveze preuzete sporazumom iz 2015. dok ne postigne "željeni rezultat", objavljeno je na njegovoj službenoj stranici.

Iranski dužnosnici ranije su rekli da će napuštati obaveze dok ostale potpisnice dogovora ne ispune svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:39