LINIJA OBRANE DUGA 800 KM!

Rovovi, minska polja, zmajevi zubi i mitraljeska gnijezda: ‘Ovo je ruska ‘Siegfriedova linija‘‘

Od prošlog ljeta Rusija intenzivno gradi obrambene linije kako bi spriječila proboj bojišnice

‘Zmajevi zubi‘ (arhivska fotografija)

 -/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Od prošlog ljeta Rusija intenzivno gradi obrambene linije kako bi spriječila proboj bojišnice.

Uoči očekivane opsežne ukrajinske ofenzive, Rusija je na okupiranim ukrajinskim teritorijima postavila oko 800 kilometara rovova, minskih polja, zmajevih zuba (piramidalne betonske konstrukcije), bunkera i mitraljeskih gnijezda od Harkiva do Krima.

Riječ je o toliko podrobno formiranoj obrani da je uspoređuju sa Siegfriedovom linijom, sustavom utvrda na zapadnom bojištu koje je Njemačka sagradila između 1938. i 1945. godine.

Najistočnija točka ruske obrane počinje u Harkivskoj oblasti i ide kroz Svatove sve do Kreminne i Bilohorivke u Luhanskoj oblasti. Satelitske slike pokazuju da je ovaj tak dio dugačak oko 140 kilometara i da se sastoji od jedne čvrste linije.

Proboj bojišnice

Međutim, ruske snage počele su graditi još jedan sloj obrane u sjevernom dijelu Luhanske oblasti i Harkivskoj oblasti, što znači da se Rusi, ako Ukrajinci probiju prvu crtu obrane, mogu povući na sljedeću.

Međutim, u Luhansku se ruske snage mjesecima bore bez osvajanja teritorija te su te trupe prilično iscrpljene.

Obrambena linija nastavlja se zapadno od Severodonjecka, "spuštajući" se između Luhanske i Donecke oblasti sve do Bahmuta. Na tom potezu obrana je jednoslojna linija, slična onoj na sjeveru zemlje.

Donbas je vjerojatno trenutno najutvrđenije područje u Ukrajini, s obzirom na to da se u tom području borbe vode još od 2014. godine te su obje strane izgradile fortifikacijske sustave. Grad Doneck i njegova okolna naselja su tvrđava, koja bi bila vrlo teška i neprikladna za ofenzivne operacije.

U slučaju napada na potezu od Vuhledara do Zaporoške oblasti ruske bi se snage morale dobrano pomučiti kako bi zaustavile proboj bojišnice.

"Grupacije snaga u tom području u apsolutnom su rasulu. Pokušavaju zauzeti Vuhledar od listopada i pretrpjeli su tolike gubitke da su čitave pješačke formacije morale tri do četiri puta biti obnavljane", izjavila je za Kyiv Independent istraživačica ISW-a Karolina Hird.

Na jugu Ukrajine, u Zaporoškoj oblasti, ruske su snage sagradile nekoliko slojeva obrambenih linija koje se protežu desetke kilometara u dubinu i sastoje od protutenkovskih jaraka, betonskih blokova u obliku piramide i rovova.

Obrambeni položaji okružuju ključna naselja poput Melitopolja, Tokmaka i Kamianke.

Uski prijelaz

U Hersonskoj oblasti, obrambeni položaji počinju na lijevoj obali rijeke Dnipro, koja je izrazito minirana.

Dvostruka obrambena linija također čuva uski prijelaz s kopna na poluotok Krim, a Rusi su iskopali i rovove duž krimskih plaža u slučaju pomorske ofenzive. Slojevita ruska obrana predstavlja velik izazov za ukrajinske snage.

No, da bi obrambene linije bile učinkovite, Rusiji će trebati osigurati dovoljan broj vojnika, opreme i borbenih vještina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:52