VELIKI POTROŠAČI

Rudari kriptovaluta na udaru kongresnika: ‘Kažite koliko stakleničkih plinova emitirate!‘

Senatorica Elizabeth Warren kaže da nijedna tvrtka koja rudari kriptovalute ne prati kako njezino poslovanje utječe na druge potrošače

Nakon što je Kina prošle jeseni zabranila rudarenje kriptovaluta, tvrtke koje su tamo djelovale uglavnom su se prebacile u SAD

 Mark Felix/AFP

Zastupnica u Senatu Sjedinjenih Američkih Država Elizabeth Warren i još pet drugih zastupnika u Kongresu poslali su pismo Agenciji za zaštitu okoliša SAD-a te Ministarstvu energetike SAD-a u kojem su tim institucijama predložili da donesu nove propise koji bi sve osobe koje rudare kriptovalute natjerali da prijave koliko energije troše i koliko stakleničkih plinova emitiraju, piše Ars Technica.

Warren i njezini kolege iz Kongresa tvrde da će se tek nakon donošenja propisa znati koliko američkih tvrtki rudari kriptovalute, koliko energije troše, koliku štetu nanose okolišu te koliko je zajednica pogođeno tim aktivnostima.

U pismu također stoji da sedam najvećih tvrtki koje u Americi rudare kriptovalute planira svoje rudarske kapacitete povećati za 230 posto. Da bi realizirale svoje planove, potrošit će onoliko energije koliko je potrebno da se električnom energijom napoje svi domovi u Los Angelesu.

Nijedna od tih tvrtki nije rekla da prati kako njihovo poslovanje utječe da potrošače koji su spojeni na električne mreže. Uz to, čini se da nijedna od njih ne misli da bi Kongresu trebala informacije koje američki parlamentarci traže. "Nijedna tvrtka Kongresu nije dala sve informacije koje su se od njih tražile. Međutim, informacije koje jesu dale otkrivaju da su njihova rudarska postrojenja značajna te da rastu, a i da uvelike utječu na klimatske promjene. Federalna vlada mora intervenirati", rekli su Warren i njezini kolege.

U pismu stoji da su samo tri tvrtke otkrile koliko stakleničkih plinova emitiraju. Prema podacima iz pisma, te tri tvrtke svake godine emitiraju 1,6 milijuna tona stakleničkih plinova. Toliko stakleničkih plinova u godini dana emitira približno 360 tisuća automobila. U pismu Warren i drugih kongresnika piše da će se ta broja u narednim godinama zasigurno povećati.

Warren i njezini kolege od Agencije i Ministarstva traže da do 15. kolovoza provjere mogu li rudare kriptovaluta natjerati da im dostave podatke o potrošnji električne energije i emisijama stakleničkih plinova. Kongresnici su sugerirali da je moguće da Zakon o "čistom zraku" tim institucijama daje za pravo da od tvrtaka traži podatke o emisijama.

Nakon što je Kina prošle jeseni zabranila rudarenje kriptovaluta, tvrtke koje su tamo djelovale uglavnom su se prebacile u SAD. Kongresnici su u spomenutom pismu rekli da se trećina globalne računalne snage koja se koristi za rudarenje kriptovaluta nalazi u Americi te da su se računi za struju koje plaćaju mali poduzetnici i građani zbog toga značajno povećali.

Tvrtke su rekle da ne posjeduju detaljne procjene svog utjecaja na okoliš, poduzetnike i građane jer nisu mislile da će značajno povećati račune za struju koje plaćaju građani. Tvrtka Bit Digital prvo je rekla da je bi bilo kontraintuitivno da ona proučava svoj utjecaj na građane i tvrtke jer se nalazi u ruralnom području koje barata s mnogo električne energije i ograničenom potražnjom za istu. Bit Digital je rekla da smatra da zauzima prazan prostor na električnoj mreži koji nitko ne koristi te da se ne natječe s drugim potrošačima. Kasnije je oštro kritizirala Warren i njezine kolege te ustvrdila da je potaknula zapošljavanje u nerazvijenim dijelovima zemlje te koristila neželjenu infrastrukturu.

Druge su tvrtke rekle da se planiraju prebaciti na obnovljive izvore energije te da se situacija na tržištu može jako brzo promijeniti te da će bilo kakvi izvještaji koji se sada pošalju vrlo brzo postati anakroni. Uz to, neke su tvrtke rekle da je teško promjene u režijama za struju pripisati rudarenju kriptovaluta jer na njih utječe sijaset faktora.

S druge strane, kongresnici koji su poslali spomenuto pismo vjeruju da izvještaji mogu, ako ništa, odgovoriti na pitanje koliko su rudari povećali režije. Naveli su i da bi tvrtke koje odu u savezne države s jeftinom strujom mogle opteretiti električne mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:41