PORTUGALSKI BROD POD PIJESKOM

Rudari pronašli zlato vrijedno milijune na 500 godina staroj olupini broda u afričkoj pustinji

 Dieter Noli

Rudari koji su iskopavali dijamante na afričkoj obali nabasali su na olupinu broda krcatu zlatom i kovanicama vrijednih 9 milijuna funti (oko 85 milijuna kuna).

Brod 'Bom Jesus' prvi su put otkrili geolozi iz kompanije De Beers na obali Namibije u blizini grada Oranjemunda u travnju 2008. godine.

Taj portugalski brod isplovio je iz Lisabona 1533. godine pod palicom kapetana Francisca de Noronha, a onda je na putu do Indije nestao zajedno s cijelom posadom.

/ Dieter Noli

Pronašli su ga rudari kada su isušili umjetno slano jezero kraj obale kostura gdje je već pronađeno mnoštvo olupina, no ovaj je brod bio najstariji i prvi koji je bio krcat zlatom i bjelokosti.

Nisu odmah pronašli blago koje je bilo skriveno u brodu - prvo su otkrili neobične komade drveta i metala diljem plaže, a onda i olupinu zakopanu pod pijeskom. Tek šestog dana pronašli su škrinje pune zlata.

Dieter Noli pictured demonstrating the use of an astrolabe  the forerunner of the sextant  which was used to measure the angle between the horizon and the sun for navigational purposed. Picture: Dieter Noli Source: Dieter Noli
Dieter Noli

Na brodu su pronađeni bakrene poluge, bjelokost, portugalski, španjolski i venecijanski zlatnici i srebrni novčići, oružje, uključujući mačeve i noževe, brončane zdjele, odjeća i kosturi.

Rudari su pronašli i kompase te astrološke alate.

Arheolog Dieter Noli kazao je da će namibijska vlada zadržati zlato.

- To je normalna procedura kad se bord pronađe na plaži. Jedina iznimka jest ako je brod državni - onda država pod čijom zastavom plovi uzima sav sadržaj. U ovom slučaju, brod je pripadao portugalskom kralju, što znači da je brod bio državni - te da sve s njega pripada Portugalu. No, portugalska vlada se vrlo darežljivo odrekla tog prava, dopuštajući Namibiji da zadrži plijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:48