ZATRPANI OD ČETVRTKA

Rudnik u Peruu zarobio devet radnika: Operacija spašavanja mogla bi trajati još tri dana

People work in a collapsed mine to rescue trapped miners in Ica, Peru, Saturday, April 7, 2012. According to Peruvians authorities, nine miners trapped since Thursday in a collapsed mine are being supplied with sports drinks, soup and food while police, firefighters and other workers work to free them. (AP Photo) PERU OUT - NO PUBLICAR EN PERU
 AP Photo

Operacija spašavanja devetero radnika koji su u rudniku u Peruu ostali zarobljeni u četvrtak mogla bi potrajati još tri dana. Policija i vatrogasci ih pokušavaju osloboditi, izvijestila je tamošnja vlada.

Spasioci se koriste svim sredstvima kako bi maknuli 8 metara urušene zemlje i kamenja s ulaza u rudnik.

Nekoliko tona zemlje i kamenja već je maknuto s ulaza, no peruanski ministar Jorge Merino pozvao je i rudarske kompanije kako bi stručnjaci profesionalnom opremom ubrzali proces, rekao je policajac Jose Saavedra te dodao kako su radnici opskrbljeni pićem, juhom i hranom, koje im zajedno s kisikom dodaju kroz cijev.

Za nemogućnost oslobađanja rudara kriva su nova urušavanja u rudniku Cabeza de Negro koji se nalazi oko 282 kilometara južno od glavnog grada Lime.

Cabeza de Negro jedan je od mnogi peruanskih rudnika u kojem rudari vade bakar i druge metale uz visoki rizik.

Ispred rudnika je napravljen improvizirani kamp za članove obitelji radnika, kao i za spasilačke službe.

Prošle godine više od 50 ljudi je poginulo u nesrećama u rudnicima srebra, zlata i bakra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:33