VOJNI SAVEZ

Ruka ruku mije: Iran šalje dronove, Rusi im se odužuju slanjem tehnologije koja užasava Amerikance

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je poslala u Iran komunikacijsko-nadzornu opremu, uređaje za prisluškivanje, detektore laži...

Iranska vojska, Ali Khamenei, ruska vojska, Vladimir Putin

 /Pavel Bednyakov/Sputnik/Profimedia Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/ Afp/ Profimedia

Dok Iran šalje dronove u Rusiju, Rusi im se odužuju slanjem naprednog softvera za digitalni nadzor. Amerikanci na vojni savez Irana i Rusije gledaju kao na prijetnju, a produbljivanje rusko-iranske suradnje na području vojne kibernetike samo će pojačati njihovu sumnjičavost.

Ruski PROTEI Ltd počeo je isporučivati softver za internetsku cenzuru iranskom telekom operateru Ariantelu, objavio je Citizen Lab, istraživački centar Sveučilišta u Torontu. PROTEI inače radi za rusku vojsku.

Wall Street Journal prenosi da postoje dokazi da su PROTEI alati dio sustava mobilne telefonije koji bi omogućio vlastima da izravno prate, presretnu, preusmjere, priguše ili zapriječe sve mobilne komunikacije Iranaca. Moskva se u prošlosti dugo opirala dijeljenju tehnologije s Iranom, u strahu da će Iran to kasnije preprodati.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je poslala u Iran komunikacijsko-nadzornu opremu, uređaje za prisluškivanje i detektore laži, otkriva WSJ. Iran je sada dobio novi softver koji mu omogućava hakiranje telefona i mreža političkih disidenata, tvrde izvori američkog lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:31