IDE PO NOVI MANDAT

Rukovao se sa zrakom, izgubio u vrtu, kunjao, padao, dozivao mrtve... Pogledajte sve Bidenove gafove

Nedavna anketa Associated Pressa i NORC-a pokazala je da samo 26 posto Amerikanaca podupire Bidenovo novu kandidaturu

Joe Biden

 /Afp/ Screenshot Youtube

Dana 25. travnja 2019. godine Joe Biden pokrenuo je predsjedničku kampanju u, za američku političku praksu, neviđenoj dobi od 76 godina. Mnogi su se Amerikanci i brojni članovi Demokratske stranke i tada pobunili da je prestar.

Strahovali su za njegovo zdravlje i mentalnu oštrinu, odbacili ga kao relikt prošlosti, a čak ga ni Barack Obama, kojemu je bio potpredsjednik, nije požurio podržati. Točno četiri godine kasnije i bezbroj gafova kasnije, 80-godišnji predsjednik Biden, upravo je lansirao predsjedničku kampanju za 2024. godinu.

Interesantno je da će to biti učinjeno u unaprijed snimljenom videu, piše britanski Telegraph, a ne prilikom obraćanja uživo, a sve jer su njegovi savjetnici htjeli izbjeći potencijalne gafove i lapsuse.

Čak i u prvim mjesecima njegova mandata, jedan prijatelj, koji ga je poznavao desetljećima, rekao je za spomenuti britanski list da su Bidenu "popustila kvačila".

Od tada su se njegovi gafovi rapidno ubrzali.

Primjerice, u ožujku 2021. godine, nakon dva mjeseca predsjednikovanja, Biden se čak tri puta spotaknuo pokušavajući se popeti stepenicama u Air Force One.

Šest mjeseci kasnije činilo se da je zaspao tijekom zasjedanja klimatske konferencije Cop26 u Glasgowu.

Zatim je, očito zaboravivši koja je godina, u siječnju 2022. godine, američki narod uvjeravao da "postoji mnogo razloga za optimizam u 2020."

U travnju 2022. godine, nakon govora u Sjevernoj Karolini, Biden se nakon kraja govora rukovao sa zrakom, potpuno se izgubivši na pozornici s koje nije znao ni sići.

Zatim je isto učinio i u Izraelu.

U Delawareu je, u kolovozu 2022. godine, pao s bicikla stojeći u mjestu.

Biden je potom napravio jedan od svojih najmučnijih gafova, koji je posebno uznemirio njegove političke savjetnike, u rujnu 2022.

Otprilike godine dana ranije, republikanska kongresnica Jackie Walorski, poginula je u prometnoj nesreći o kojoj se mnogo pisalo i govorilo. Čak su i zastave Bijele kuće bile spuštene na pola koplja.

No, Biden je negdje putem zaboravio da je umrla pa ju je prilikom eventa u Bijeloj kući počeo dozivati: "Jackie, jesi li ovdje? Gdje je Jackie? Mislim da bi trebala biti ovdje..."

Već sljedećeg mjeseca činilo se da se Biden izgubio šetajući vrtom Bijele kuće, ne znajući put natrag do rezidencije.

Usput su se ponavljali raznorazni incidenti pri kojima je Biden zaboravljao imena kolega iz Demokratske stranke, oporbenih političara, bliskih savjetnika, drugih predsjednika. Prilikom jedne ceremonije je, primjerice, svoju potpredsjednicu Kamalu Harrisu nazvao svojom ženom, a svoju ženu svojom potpredsjednicom.

Scotta Morrisona, bivšeg australskog premijera, nazvao je "onim tipom od dolje", a Lloyda Austina, vlastitog ministra obrane, kao "tipa koji vodi onu jedinicu..." - pritom valjda misleći na Pentagon.

Neki od Bidenovih gafova nisu bili naizgled benigni i imali su strahovite diplomatske implikacije. Primjerice, u siječnju 2022. godine, mjesec dana prije ruske invazije, naglasio je da Moskva neće biti kažnjena za "manji upad" u Ukrajinu - u trenutku kada je Kremlj već anektirao Krim, a potom financirao kaos u istočnim ukrajinskim regijama.

Događaj sličnih implikacija dogodio se i nakon što je predložio promjenu režima u Rusiji. Savjetnici su ubrzano krenuli gasiti vatru kazavši "da nije mislio ono što je rekao, ali da je rekao nešto što jednostavno nije bilo u redu."

Tijekom govora o stanju nacije, neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je: "Putin može tenkovima opkoliti Kijev, ali nikada neće osvojiti srce i dušu iranskog naroda!". Zatim je geografski dislocirao Siriju u Afriku, a Libiju pomiješao sa Sirijom. Triput u svega minutu i pol.

Nadalje, Bidenovi politički savjetnici tjeraju ga da reducira sve novinske konferencije, kako bi se smanjila frekventnost gafova, a može se očekivati da će se taj trend nastaviti i u kampanji za reizbor. Gafove je, naprosto, nemoguće svesti na jedan članak.

Očekuje se da će se Biden kasnije ovog tjedna sastati s glavnim donatorima kako bi pokušao prikupiti više od milijardu dolara za svoju novu kampanju. Predizborni će tim zasigurno nastojati biračima demonstrirati kako je administracija sadašnjeg predsjednika provela bitne reforme te izgradile infrastrukturu krucijalnu za usklađenost s novim klimatskim zakonima i tehnološkim ambicijama.

No nedavna anketa Associated Pressa i NORC-a pokazala je da samo 26 posto Amerikanaca podupire Bidenovo novu kandidaturu, uključujući i samo 47 posto demokrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:13