DISKRIMINACIJA

Rumunji i Romi sve češće su mete izljeva mržnje karabinjera

RIM - Epizode nacionalne diskriminacije i šovinizma u Italiji sve češće izlaze na svjetlo dana. Na udaru su najčešće “extracomunitari”, što bi bili građani izvan EU, ali taj se termin nikada ne primjenjuje na Sjevernoamerikance, Švicarce ili Norvežane, praktički ni na Hrvate, nego se koristi kao “politički korektan” diskriminativ spram Latinoamerikanaca, crnaca, Arapa, Slavena i Azijata.

Dokaz na mobitelu

U posljednje doba žrtve diskriminacije znaju biti i građani Unije s istoka, osobito Romi, a odmah za njima etnički Rumunji. Najnovija epizoda, koju prenosi la Repubblica, imala je za žrtve Rumunje blizu Viterba. Mihai B. (62) usudio se snimati odvoženje automobila svog gosta na večeri, pa ga je vozač “pauka” udario šakom u lice tako jako da mu je prouzročio frakture ličnih kostiju. Karabinijeri, koji su pratili intervenciju pauka, objasnili su žrtvinu sinu da su im se “popeli na k…” i da se “vrate odakle su došli”, a u zapisnik su unijeli da je Rumunj napao vozača pauka. Na nevolju karabinijera i vozača, sin je pokupio mobitel kojim se otac služio i koji je i dalje snimao, pa je sve to dokumentirano.

Klicanje ubojici

Pitanje je koliko puta su tako krivotvoreni zapisnici na štetu stranaca. A pitanje je i hoće li ozlijeđeni dobiti sudsku zadovoljštinu. Kada stranac ubije Talijana, nerijetko počinje prava hajka na njegove sunarodnjake. Kad je nedavno u Rimu Talijan ubio udarcem šake u glavu Rumunjku koja mu je prigovorila što se gura preko reda, napadač nije ni zatvoren dok ona nije izdahnula, a kada su karabinijeri došli po ubojicu, građani su klicali ubojici, a psovali karabinijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:34