DIPLOMATSKI SUKOBI

Rumunjska će protjerati ruskog diplomata u znak solidarnosti s Pragom: ‘Proglašen je nepoželjnim‘

U priopćenju su naveli da se djelovanja ruskog veleposlanika kose s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima
Rusko veleposlanstvo u Bukureštu
 Andrei Pungovschi/AFP

Rumunjska će protjerati ruskog diplomata u znak solidarnosti s Češkom, usred diplomatskog sukoba s Moskvom, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova, idući za primjerom drugih zemalja srednje i istočne Europe.

Aleksej Grišaev, zamjenik vojnog atašea u ruskom veleposlanstvu u Bukureštu, proglašen je "nepoželjnim zbog njegova rada i djelovanja koji se kose s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navodi se u priopćenju ministarstva.

Ruski veleposlanik Valerij Kuzmin pozvan je kako bi ga obavijestili o tome, dodaje se iz istog izvora.

Češka vlada je prošlog tjedna optužila ruske tajne službe da su odgovorne za eksploziju skladišta streljiva 2014. u kojoj su dvije osobe poginule, protjeravši 18 ruskih diplomata zbog sumnje u špijunažu.

Rusija je uzvratila zatraživši da 20 čeških diplomata napusti njezin teritorij, nakon čega je Prag najavio da kani ograničiti broj ruskih diplomata u službi kako bi oba ureda imala isti broj zaposlenika.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je pred novinarima ponovo odbio češke tvrdnje. "Protiv Rusije se iznose veoma teške optužbe ", rekao je, ocijenivši ih "neutemeljenim", "neprijateljskim" i "štetnim" za bilateralne veze.

Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček zatražio je u utorak od partnera u EU-u i NATO-u da protjeraju ruske diplomate kao znak potpore Pragu u sukobu s Moskvom.

Slovačka i baltičke zemlje odlučile su protjerati ukupno sedam ruskih diplomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:42