POLITIČKI ZASTOJ

Rumunjska: Centristička manjinska vlada Daciana Ciolosa nije dobila povjerenje parlamenta

Produljuje se politički zastoj u Rumunjskoj u vrijeme porasta zaraza koronavirusom.
Dacian Ciolos
 Martin Bertrand

Dacian Ciolos nije dobio povjerenje parlamenta za svoju centrističku manjinsku vladu u srijedu što je bilo i očekivano, čime se produljuje politički zastoj u Rumunjskoj u vrijeme porasta zaraza koronavirusom.

Rumunjska, jedna od najsiromašnijih članica Europske unije, u političkoj je paralizi otkako je parlament 5. listopada srušio liberalnu vladu, čime je ugrožen oporavak te zemlje i napori da smanji dvojni deficit u vrijeme rasta cijena energenata.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dao je Dacianu Ciolosu, čelniku stranke USR, mandat za sastav nove vlade, nakon što je koalicijskoj vladi pod vodstvom Floriana Citua koja je trajala samo devet mjeseci prošli tjedan izglasano nepovjerenje.

Cituova koalicija raspala se prošli mjesec nakon što je centristički USR, relativno nova grupacija, povukla svoje ministre, ostavivši ga bez parlamentarne većine.

Pošto Ciolos, bivši premijer tehnokratske vlade od 2015. do 2017., nije dobio povjerenje parlamenta, rumunjski predsjednik će, prema odredbama ustava, novi mandat za sastavljanje vlade morati dati nekom drugom nakon konzultacija s političkim grupacijama.

Očekuje se da će to biti netko iz redova njegove Liberalne stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 23:08