ENERGETSKA NEOVISNOST

Rumunjska proširuje nuklearku na Dunavu: Trebali su im pomoći kineski investitori, no sada uskače SAD

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis istaknuo je da Rumunjska može dokazati da je energetski neovisna

Klaus Iohannis

 Daniel Mihailescu/Afp

Rumunjska vlada želi iskoristiti tehnologiju i sredstva SAD-a kako bi udvostručila kapacitet nuklearne elektrane Cernavoda.

Američka državna banka za kreditiranje izvoza Export-Import Bank (EXIM) stavit će na raspolaganje više od tri milijarde dolara kredita za dva nova reaktorska bloka u nuklearnoj elektrani na Dunavu, prema novom sporazumu o kojem su izvijestili rumunjski mediji.

Rumunjski ministar energetike Virgil Popescu i predsjednik američke državne banke potpisali su sporazum u srijedu na marginama klimatske konferencije UN COP27 u egipatskom ljetovalištu Sharm El-Sheikhu.

Nuklearna elektrana trenutno proizvodi oko petine električne energije u Rumunjskoj u dva reaktora CANDU kanadskog tipa, koji su pušteni u rad 1996. i 2007. Izvorni planovi predviđali su ukupno pet reaktorskih blokova.

Rumunjska je 2015. bila objavila da će izgraditi još dva bloka uz pomoć kineskih investitora, ali je odustala od tog plana 2020., nakon što je u dogovoru sa SAD-om osigurala pristup američkoj nuklearnoj tehnologiji, napominje agencija dpa.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis istaknuo je da Rumunjska može dokazati da je energetski neovisna.

Nuklearna energija, rekao je Iohannis, olakšat će napuštanje fosilnih goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:37