NOVA VLAST

Rumunjski predsjednik bivšem generalu dao mandat za sastav vlade

"Politička kriza mora završiti sada jer traje predugo s obzirom na pandemijsku krizu i dramatičnu situaciju u bolnicama"
Klaus Iohannis i Nicolae Ciuca
 Andrei Pungovschi/AFP

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis imenovao je u četvrtak umirovljenog generala Nicolaea Ciuca mandatarom za sastav nove vlade, čime bi trebao završiti mjesec dana dug politički zastoj.

"Politička kriza mora završiti sada. Sada. Sada svi zajedno moramo okončati ovu krizu, koja traje predugo, s obzirom na pandemijsku krizu i dramatičnu situaciju u bolnicama dok dolazi zima", rekao je Iohannis.

Ciuca (54), liberal koji je trenutno obnašatelj dužnosti ministra obrane, služio je u vojnim kampanjama pod vodstvom SAD-a u Iraku i Afganistanu.

On ima deset dana da zacrta vladine smjernice i dobije povjerenje parlamenta.

Dacian Ciolos u srijedu nije dobio povjerenje parlamenta za svoju centrističku manjinsku vladu.

Rumunjski predsjednik dao je Ciolosu, čelniku stranke USR, mandat za sastav nove vlade, nakon što je koalicijskoj vladi pod vodstvom Floriana Citua koja je trajala samo devet mjeseci nedavno izglasano nepovjerenje.

Rumunjska, jedna od najsiromašnijih članica Europske unije, u političkoj je paralizi otkako je parlament 5. listopada srušio liberalnu vladu, čime je ugrožen oporavak te zemlje i napori da smanji dvojni deficit u vrijeme rasta cijena energenata.

Cituova koalicija raspala se prošli mjesec nakon što je centristički USR, relativno nova grupacija, povukla svoje ministre, ostavivši ga bez parlamentarne većine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:56