PROSVJEDI ZBOG ZAKONA

RUMUNJSKU TRESU DEMONSTRACIJE KAKVE NISU VIĐENE OD PADA CEAUSESCUA Na ulicama više od 250.000 ljudi jer vlada iz zatvora pušta osuđene za korupciju

 Profimedia, Zuma Press - News

Više od 250.000 Rumunja, njih oko 150.000 u Bukureštu i još stotinjak tisuća u drugim gradovima, izašlo je u srijedu na ulice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog novog vladina Zakona o amnestiji i izmjena Kaznenog zakona koji se tiču antikorupcijske borbe. Podršku prosvjednicima odmah su pružili rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, koji je prijedlog nazvao “pogrebom pravne države”, šef Vrhovnog suda Valer Dorneanu, šefica državnog Ureda za borbu protiv korupcije Laura Codruţa Kövesi i, naravno, oporba koja traži opoziv vlade, ali i raspisivanje referenduma o tim zakonskim prijedlozima.

Zloporaba položaja

Prosvjednici su tražili ostavku vlade te učinkovitu borbu protiv korupcije. "Opozovite je, pa idite", "Lopovi, lopovi", vikali su, a mnogi od njih su mahali rumunjskim zastavama. Manji dio demonstranata, za koje lokalni mediji tvrde da su zapravo bili radikalniji pripadnici navijačkih skupina, prema policiji je bacao petarde i dimne bombe, nakon čega su interventni policajci odgovorili suzavcem, a nerijetko i pendrecima. Na fotografijama iz središta Bukurešta vidi se da je planuo i jedan kiosk. Nekoliko je osoba uhićeno i ozlijeđeno.

Nove odluke socijaldemokratsko-liberalne vlade izazvale su političku krizu pa je čak i šef vladajuće stranke PSD (Partidului Social Democrat) Liviu Dragnea optužio predsjednika, zbog njegova stava, za pokušaj državnog udara. Predsjednik, pak, smatra da je cijela zavrzlama oko izmjena zakona provedena samo zato da se Dragnei, kao šefu stranke, omogući da postane premijer. Sve je to učinjeno da se “spasi” Dragnea. Naime, iako je njegova stranka pobijedila na izborima, on nije mogao postati šef vlade zato što je osuđen na dvije godine uvjetno zbog korupcije i zloporabe položaja, a primjenom novog zakona Dragnea potpada pod oprost.

Zato je premijer Sorin Grindeanu predložio zakon kojim se na blaži način tretira zloporaba položaja te amnestiraju od odgovornosti i puštaju iz zatvora svi oni koji su osuđeni zbog korupcije, koja se kreće do 200 tisuća leja (nešto manje od 50 tisuća eura), ili zloporabe položaja, a osuđeni su na manje od pet godina zatvora. Dakle, svakome je, pa čak i naivnom građaninu, i bez daljnjeg obrazloženja jasno da Dragnein “korupcijski krimen” doseže upravo do tog “magičnog” iznosa te mu sada, prema novom zakonu, više ništa ne stoji na putu do premijerske fotelje.

Skandal

Osim toga, zbog ovog smanjenja tolerancijskog praga za korupciju čak 3500 državnih i inih službenika, koji su osuđeni za primanje mita i zloporabu položaja, bit će pušteno iz zatvora. Obrazloženje vlade - rumunjski zatvori su prenapučeni pa ih treba provjetriti!

“Ovo je skandalozno”, poručuje glavni rumunjski antikorupcijski superheroj Laura Codruta Kövesi. Ona smatra da ovim prijedlogom borba protiv korupcije postaje besmislena.

Mito na kredit

Predsjednik Iohannis, koji je došao i na vladinu sjednicu kako bi prosvjedovao protiv novog zakona, rekao je da je to nedopustivo. “Ovim zakonom omogućavamo desecima, ako ne i stotinama političara da se izvuku od istraga i kaznene odgovornosti za korupciju kako bi pročistili svoje zaprljane biografije te im omogućili da i dalje krše zakon i zlorabe svoje položaje”, ističe Iohannis. Rumunjski predsjednik čak je pozvao prosvjednike da “spriječe bandu političara da kompromitiraju pravnu državu”.

A upravo je Rumunjska posljednjih godina bila primjer borbe protiv korupcije u EU te je učinila velike i značajne korake u borbi protiv te pošasti. Sada se mnogi u Rumunjskoj gorko šale da će državni službenici uzimati mito “na kredit” do 50 tisuća eura te će imati odriješene ruke, a sve kako bi se zadovoljile ambicije samo jednog čovjeka - Dragneie. U Rumunjskoj su zbog korupcije i zloporabe položaja osuđeni i smijenjeni bivši predsjednik Traian Băsescu i premijer Adrian Năstase te još nekoliko tisuća sudaca, odvjetnika, carinika, policajaca, gradonačelnika, parlamentarnih zastupnika i ostalih državnih činovnika.

Zabrinuti Juncker

Europska komisija je rekla kako "borbu protiv korupcije treba ojačati ne ukinuti". Čelnik Komisije Jean-Claude Juncker i njegov zamjenik su rekli u priopćenju kako "s velikom zabrinutošću prate najnovija događanja u Rumunjskoj".

Šest zapadnih zemalja među kojima i Njemačka i Sjedinjene Države su u priopćenju upozorile da će vladina uredba potkopati međunarodni ugled Rumunjske i položaj u EU i NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 12:14