SAVEZNIK KOJEG ŽELI SVAKA VLAST

Rupert Murdoch: Vlasnik tiskanih medija osvaja i televizijski svijet

LONDON - Ovo bi mogla biti najvažnija godina u suvremenoj povijesti britanskih medija. Ne stoga što se nedodirljivost tabloida ruši poput kuće od karata, čak ni stoga što će se njihovim nedjelima možda jednom za sva vremena stati kraj. Ono što mnogi prate s većim oduševljenjem jest situacija u kojoj se našao Rupert Murdoch, medijski barun i jedan je od najmoćnijih ljudi Ujedinjenog Kraljevstva.

Najtiražnije novine

Bez obzira na to jesu li na vlasti torijevci ili laburist Rupert Murdoch uvijek ostaje. Njegov londonski ogranak kompanije News Coporation, koju je osnovao u rodnoj Australiji prije 32 godine, posjeduje najvažnije novinske naslove u zemlji, među kojima i najvažnije nedjeljne novine, The Sunday Times, i najprodavaniji tabloid, The Sun.Stoga ne čudi da Britanci ne gledaju previše blagonaklono na njegovu odluku da kupi preostali udio televizijske mreže BSkyB.

Takva akvizicija za sobom nosi bojazan o medijskom monopolu. Ali, Murdoch, postavivši se kao kralj tiskanih medija, želi ostvariti i potpunu vladavinu nad televizijom.

20th Century Fox

U SAD-u, to mu je već uspjelo kao vlasniku televizijske mreže Fox. News Corporation vlasnik je i uglednog The Wall Street Journala, The Dailyja i još nekoliko desetaka novina, potom goleme izdavačke kuće Harper Collins, filmskog magnata 20th Century Foxa i ostalih “sitnica”, primjerice licence za popularni TV show “American Idol”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22