UKRAJINCI NA RUSKOJ GRANICI?

Rusi bacali puške, preoblačili se u civile, preko radiokomunikacije urlikali: ‘Naj**** smo!‘

Polovica vojnika pobjegla vozilima u prvim satima operacije. Oni koji su ostali postajali su sve očajniji kako je vrijeme odmicalo

Ukrajinci na ruskoj granici

Tisuće ruskih vojnika u panici je pobjeglo sa svojih pozicija, ostavljajući iza sebe tenkove, puške i odjeću, dok su ukrajinske snage u kontranapadu silovito napredovale prema okupiranim područjima na istoku zemlje. Ne samo to, Ukrajinci su nekim dijelovima regije Harkiv došli skroz do ruske granice o čemu svjedoče brojni videozapisi na društvenim mrežama

Ruski zapovjedni lanac slomljen je u tri dana od početka protuofenzive. Polovica vojnika pobjegla je vozilima još u prvim satima operacije. Oni koji su ostali postajali su sve očajniji kako je vrijeme odmicalo. Stanovnici okupiranih područja čuli su kako ruski vojnici doslovno preklinju svoje zapovjednike putem radioveze da netko dođe po njih. Nadređeni su im kratko poručili: "Prepušteni ste sami sebi".

Izgubili nadu

Izgubivši svaki tračak nade, Rusi su pribjegli očajničkim mjerama.

"Počeli su obilaziti kuće i krali našu odjeću kako ih dronovi ne bi mogli prepoznati po uniformama. Ukrali su nam bicikle. Dvojica su uperila pištolje u mog bivšeg muža dok im nije predao ključeve automobila", ispričala je za Washington Post Olena Matveinko (63) iz sela Zaliznične na istoku Ukrajine.

Glavni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni u nedjelju je rekao kako su ukrajinske snage vratile kontrolu nad više od 3000 kilometara kvadratnih.

"Ukrajinske snage prodrle su 70 kilometara u ruske linije", izvijestio je Institut za proučavanje rata. "Zauzeli su više teritorija u proteklih pet dana nego što su ruske snage okupirale u svim svojim operacijama od travnja."

Očiti kolaps ruskih snaga izazvao je šok u Moskvi. Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je kako će, ako ne dođe do trenutačnih promjena u ruskom ponašanju invazije, "morati kontaktirati čelništvo zemlje kako bi im pojasnio stvarnu situaciju na terenu".

Dokazi o napredovanju ukrajinskih snaga nastavili su se u nedjelju. Na društvenim mrežama objavljene su fotografije ukrajinskih vojnika koji podižu zastavu u središtu Izjuma, grada koji su ruske snage koristile kao logističku bazu za višemjesečni napad sa sjevera na susjednu regiju Donbas. Ranije tijekom vikenda ukrajinske snage vratile su kontrolu i nad Kupjanskom i Balaklijom, kao i nad selima kao što su Kindrašivka, Čkalovske i Velki Komišuvaka.

U ponedjeljak ujutro ukrajinske snage objavile su kako su oslobodile 20 naselja u 24 sata. Ruske snage su napustile i gradić Svatov u regiji Luhansk, iako u njemu još djeluju separatističke snage.

Moskva tvrdi kako je povlačenje ruskih trupa iz Izjuma i ostalih dijelova okupiranog područja regije Harkiv bilo planirano "pregrupiranje".

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je snimku ruskog tenka kako bježi iz mjesta gdje su ukrajinske snage izvele protunapad, dok iz tenka ispadaju ruski vojnici. Na kraju se tenk zabija u stablo.

Pobjegli bez borbe

"Sasvim je prirodno da tako brzo bježite kada ukrajinska vojska napada. Ali tako pobjeći, izgubiti vojnike po putu i na kraju biti zaustavljen od proukrajinskog stabla? Kakav šou! Charlie Chaplin bi vam zapljeskao!‘‘, našalili su se.

Prisluškujući ruske komunikacije, Ukrajinci su saznali da je brzina protuofenzive iznenadila ruske postrojbe i da su mnogi vojnici pobjegli bez borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:05