KRNJE ZALIHE

Rusi bi uskoro mogli ostati bez ključne municije: Komponente za rakete i tenkovske motore kupovali su od Ukrajine

Motori za sve ruske helikoptere, brodove i krstareće rakete, znatan dio motora za borbene mlazne zrakoplove, kao i komponente za rakete zemlja-zrak i tenkove proizvode se u ukrajinskim tvornicama

Napušteni ruski tenk na bojištu u Ukrajini

 Cozzoli/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Vladimir Putin mogao bi ostati bez raspoloživih tenkova, projektila i borbenih zrakoplova jer se njihove komponente i motori proizvode u Ukrajini, piše The Telegraph. Ruskim vojnicima nakon pet tjedana sukoba tako polako, ali sigurno, nestaje oružja.

Preciznije, motori za sve ruske helikoptere, brodove i krstareće rakete, znatan dio motora za borbene mlazne zrakoplove, kao i komponente za rakete zemlja-zrak i tenkove proizvode se u ukrajinskim tvornicama, koje, jasno, više ne opskrbljuju Putinove snage.

Kriza zaliha naoružanja, prenosi the Telegraph, posebno će utjecati na proizvodnju borbenih tenkova T-72, jednog od glavnih oklopnih vozila ruske vojske. I sustavi za lansiranje projektila proizvode se u Ukrajini, u Izjumu, gradu na istoku države, koji ruske snage nisu uspjele zauzeti.

Podrazumijeva se da se Rusija također neće moći opskrbiti krstarećim raketama Kh-55, koje se lansiraju iz zraka i koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, budući da se oslanjaju na uvozne komponente. Rakete Kh-55 koriste Rusija, Kina i Iran, a koriste motor proizveden u Harkivu, rekli su za The Telegraph visoki izvori iz britanskog ministarstva obrane. Nadalje, sve ruske rakete lansirane iz helikoptera i brodova koriste motore ukrajinske proizvodnje. Zapadne sankcije znače da Putin također ne može kupovati oružje od Francuske, koja je Rusiji od 2014. do početka rata u Ukrajini isporučila opremu vrijednu stotine milijuna funti.

Podsjetimo, ovog tjedna zamjenik ruskog ministra obrane rekao je da zemlja prelazi u "drugu fazu" sukoba i da će povući svoje snage iz Kijeva i usredotočiti se na regiju Donbas na istoku. Zapadni političari su tu izjavu odbacili kao pokušaj ruskih generala da sačuvaju obraz nakon što su pretrpjeli značajne gubitke na bojnom polju. Ruske snage nastavljaju bombardirati Mariupolj, grad na obali Azovskog mora, koji bi se mogao koristiti kao iskrcajno mjesto otkuda bi Rusi mogli opskrbiti svoje snage u Donbasu i na Krimu.

Obavještajne procjene sugeriraju da je Rusija već izgubila 2000 tenkova i oklopnih vozila tijekom sukoba, ali vjeruje se da stvarna brojka može biti i puno veća. Izvori zaključuju kako je trenutna razina zaliha ruske vojske "prilično loša".

U četvrtak je Ben Wallace, ministar obrane Velike Britanije, sazvao "donatorsku konferenciju" 35 zemalja kako bi ih uvjerio da daju više oružja Ukrajini.

Do sada je Velika Britanija isporučila 4000 protuoklopnih oružja sljedeće generacije (NLAW) i protuoklopnih sustava Javelin te se obvezala poslati Starstreak sustave protutenkovske obrane i 6000 novih protuoklopnih i visokoeksplozivnih projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:00