ŽESTOKE REAKCIJE

Rusi bijesni na Obamu: 'U Siriju možete samo uz našu dozvolu'

Predizborna Obamina retorika ili istinska prijetnja da će se Amerika umiješati u rješenje sirijske krize, pitanje je na koje ni dan poslije istupa američkog predsjednika nema pravog odgovora. Brzo su reagirali Moskva i Peking s upozorenjem Washingtonu da ne poduzima jednostrane poteze oko Sirije, jer bi to bilo kršenje međunarodnog prava.

Obamina iznenadna konferencija za novinare u Bijeloj kući, na kojoj je reagirao najžešće do sada i upozorio da bi korištenje kemijskog oružja Asadovog režima bila “crvena linija” za Ameriku, izazvala je nevjerojatnu buru u međunarodnim odnosima. Iako je Obama kazao da “do sada nije dao nalog za vojnu intervenciju” ruski šef diplomacije Sergej Lavrov zatražio je da se svi drže međunarodnog prava i povelje UN-a. U razgovoru s kineskim državnim savjetnikom Dai Bingguom Lavrov je ponovio ruske stavove, koji već dugo blokiraju svako moguće rješenje u Siriji. U tome Rusija ima svesrdnu pomoć Kine.

Napadi iz SAD-a

Glavno je pitanje ima li predsjednik Barack Obama, dva i pol mjeseca pred izbore, manevarski prostor za neki širi angažman u Siriji. Do sada su ga republikanci u niz navrata kritizirali da nije bio dovoljno energičan oko stanja u Siriji i da nije vršio pritisak koji bi doveo do pada Asadova režima.

Ovaj put Obama je bio vrlo izravan, ali je teško za pretpostaviti da bi ušao u konflikt s Rusijom i Kinom oko vojnog angažmana neposredno prije izbora za Bijelu kuću.

To dobro zna i Asad, koji se održava uz potporu Moskve i Pekinga, a sada su ruke od Sirije digli i u UN-u. Očito, trebat će novi diplomatski pomaci, a mnogi tvrde da će to biti moguće tek nakon studenog, kada će se znati rezultati američkih izbora.

Iako se Obama ogradio i kazao da nije ovlašten za vojnu operaciju u Siriji, svaki pokušaj da Bašir al-Asad koristi kemijsko oružje imao bi značajne posljedice, poručio je američki predsjednik. Treba to upozorenje ozbiljno shvatiti, bez obzira na to tko će biti pobjednik izbora, komentira većina američkih političkih analitičara. Obama je već prije govorio da bi korištenje kemijskog oružja bila “tragična greška”, a u međuvremenu su napravljeni i detaljni planovi koji bi trebali biti primijenjeni ako dođe do korištenja kemijskog oružja.

Iznevjerni pobunjenici

Američki mediji, među kojima i New York Times, donose niz reportaža iz Sirije, u kojima se detaljno opisuju aktivnosti oporbe, prije svega u borbama u Aleppu. Mnogi oporbeni vođe se žale da su vjerovali kako će Amerikanci isporučiti opremu, ali se to do sada nije dogodilo. Ipak, sa strane je nabavljeno dosta oružja i sofisticirane ratne opreme, koja se sada koristi protiv još bolje naoružanih vladinih snaga.

Ogranizacija pobune

Mnoge grupacije i frakcije unutar oporbe se ujedinjavaju, svjesni da se jedino tako mogu suprotstaviti Asadu. Sve su češći i prebjezi iz vladinih snaga, a u borbe su uključuju i oni koji do tada nikad nisu držali oružje u rukama. Iz reportaže u NYT vidljivo je da u Siriji vlada potpuni kaos i anarhija, da su se u borbe uključili i razbojnici kojima je jedini cilj doći do skupe vojne opreme. Ratuje se sa svime, od praćki kojima se izbacuju eksplozivne naprave do modernog oružja koje je nekako došlo do pobunjenika.

Paravojna disciplina, policija sa svojim ovlastima, islamski zakoni, sve se to miješa u Siriji zahvaćenoj građanskim ratom, gdje pravog pobjednika još nema. Doušnici i špijuni samo upotpunjavaju sliku Sirije danas, koja je eksplozivnija nego ikad prije.

Mnogi dokumenti, među kojima i oni koje je plasirao WikiLeaks, pokazuju da je Sirija nabavila veću količinu kemijskog oružja u trgovini s Iranom, ali i iz zapadnih izvora. Stanje se u zemlji ne smiruje, pa je od ožujka prošle godine poginulo 18.000 ljudi, dok oporba tvrdi i 23.000. UN-ova promatračka misija napušta Siriju, a preostalo osoblje otići će ovaj tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:19