NOVI RUSKI TRIK?

Rusi ‘bildaju‘ snage u Crnom moru: ‘Važno je pratiti pomoćne brodove, utvrdili smo gdje idu‘

‘Flota uključuje mnoge najnovije ruske fregate, a trenutno je čini i 11 desantnih brodova‘

Odesa u pripravnosti

 Profimedia, Afp

Rusija je uvelike pojačala svoju flotu u Crnom moru, a njezini ratni brodovi sudjeluju u blokadi ukrajinskih luka, potapanju teretnih brodova i granatiranju gradova. Na jugu Ukrajine operiraju ruske krstarice, fregate, topovnjače i amfibije s kapacitetom za transport tisuća vojnika, a prema tvrdnjama analitičara koji prate situaciju, aktivnih ruskih borbenih brodova je najmanje 30.

Britanski analitičar H. I. Sutton kaže kako se jačanje Crnomorske flote temelji na ljudstvu i zalihama za amfibijske brodove.

"Kao što analitičari broje kamione i poljske bolnice prije invazije, tako pomorski analitičari prate pomoćne brodove. Njih se često zanemaruje, a oni su važni. Oni znače razliku između vježbe i prave stvari", rekao je Sutton za britanski Times. Ti su brodovi, kaže Sutton koji prati razvoj situacije pomoću satelitskih snimki, u više navrata išli prema Odesi. Jednom prilikom tri skupine od 14 brodova zaplovile su prema gradu. Međutim, promjene zapažene u Crnom moru ne znače nužno da je napad na Odesu neminovan.

Vihor rata sve više pogađa i civilne brodove i sve je više potopljenih stranih teretnjaka. Oko 300 brodova, čiji su teret uglavnom bile žitarice, blokirano je na putu za Ukrajinu. Panama je prošloga tjedna objavila da su ruski ratni brodovi pogodili i potopili tri broda pod njezinom zastavom. Potopljen je i jedan trgovački brod u estonskom vlasništvu nakon što je naletio na minu. U napadu granatom na bangladeški brod u ukrajinskoj luci Olvia smrtno je stradao jedan član posade. Satelitske snimke pokazuju da je pogođen bio i jedan tanker s kemikalijama pod moldavskom zastavom.

Pentagon je primijetio "bildanje" ruskih snaga u Crnom moru, ali ističe da nema naznaka za skori napad. S tom procjenom slažu se vojni stručnjaci vodećeg britanskog think tanka Rusi. Prema njima, jačanje kapaciteta pred Odesom moglo bi biti odvraćanje pažnje, ruski trik dok se ruska vojska priprema za brzo napredovanje prema sjeveru iz trenutnih uporišta na jugu zemlje. Tu bi se ruske jedinice mogle pokušati spojiti kako bi dovele u okruženje ukrajinske snage na području Donjecka i Luhanska.

Dio ruskih pojačanja u regiju je stigao uoči početka invazije iz Balitičkog mora i s Arktika gdje su sudjelovali u vojnim vježbama. Među brodovima pristiglima u Crno more su pomoćni brodovi poput onih za prikupljanje obavještajnih informacija i popravke te tegljača i čistača mina. Njihova brojka varira, piše britanski Times.

"Flota uključuje mnoge najnovije ruske fregate, a trenutno je čini i 11 desantnih brodova koji su aktivni blizu Krima. Sveukupno je tu 30 velikih borbenih brodova i više dizelskih podmornica", rekao je Justin Crump iz Sibyllinea, kompanije za strateško savjetovanje.

Američko ministarstvo obrane izvijestilo je da su ruska desantna i površinska borbena plovila prošloga tjedna izvodila manevre. Jedan američki obrambeni dužnosnik potvrdio je da su ruski brodovi započeli s granatiranjem područja oko Odese.

"Je li to pretkazatelj skorog desanta, to još ne možemo reći", izjavio je.

Odesa je inače sjedište ukrajinske mornarice. Ukrajinska vojska, pripremajući se za potencijalnu navalu, ukopava obrambene pozicije na plažama i postavlja protutenkovske "ježeve" u pijesak. Na cestama su podignute blokade s vrećama s pijeskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:57