PUTIN NEĆE PONOVITI GREŠKU

Rusi bježe glavom bez obzira, ali u Kijevu ne slave: ‘Bojimo se da su naučili lekciju‘

Kremlj bi za sve okrivio Ukrajince, a nastali kaos poslužio bi i za odvlačenje pažnje s ruskog povlačenja

Ruski vojnici tijekom obuke

 Evgeny Yepanchintsev/Sputnik/Profimedia/Evgeny Yepanchintsev/sputnik/profimedia

"Rusi su se naučili povlačiti", piše Institut za proučavanje rata, think tank iz Washingtona, pozivajući se na izvještaje s terena od 20. listopada. Prema njima, Rusi masovno odvlače vojnu opremu, ali i ukrajinska vatrogasna vozila i osobne automobile. Svoju i tuđu vojno korisnu opremu ruske snage prebacuju preko rijeke Dnjepar na jugoistok u gradove Hola Pristan i Nova Kahovka.

Rusko povlačenje iz Harkivske oblasti pratio je teški kaos, a ukrajinske snage su dolaskom na ponovno vraćeni teren nalazile vrijednu vojnu opremu. "Čini se da su ruske snage iz ranijih paničnih povlačenja barem djelomično izvukle lekcije", stoji u izvještaju Instituta. "Vojno razumna stvar bi bila povući ljudstvo i opremu da bi se izbjeglo još jedno pogubno povlačenje. U slučaju Hersona panični bi bijeg mogao završiti s jedinicama i opremom zaglavljenima na zapadnoj obali rijeke", stoji u izvještaju.

"Čini se da ruski vojni šefovi ovaj put žele izbjeći obavještajne i operacijske posljedice", istaknuli su analitičari. Naime, početkom ovog mjeseca se doznalo da je nakon povlačenja iz okolice Harkiva Rusija nenamjerno postala najveći vojni dobavljač svom neprijatelju. Wall Street Journal objavio je detaljan popis ruskog oružja u rukama Ukrajinaca: 460 borbenih tenkova, 92 haubice, 448 pješačkih borbenih vozila, 195 oklopnih borbenih vozila i 44 višecjevna raketna sustava. Popis se temelji na snimkama podijeljenima na društvenim mrežama i u medijima, a novu opremu je pobrojio vojni analitički portal Oryx.

Wall Street Journal podsjeća da, ako su brojke točne, to znači da je Rusija veći ukrajinski "dobavljač" nego međunarodna zajednica. Ukrajinsko ministarstvo nije potvrdilo ove brojke, no kada je riječ o spomenutom oružju, Zapad je Ukrajini dostavio manje te opreme nego što su im u brzom bijegu ostavili Rusi. Rusi ne žele ponoviti tu pogrešku.

Herson je, inače, prvi veliki grad koji je pao u ruke ruske vojske nakon početka invazije. Sa svojih predratnih 284.000 stanovnika i dalje je najveći grad u rukama Rusa. Važan je za obje strane jer je riječ o proizvodnom središtu i luci. Već mjesecima iz njega stižu vijesti o sabotažama i atentatima na novoinstalirane proruske dužnosnike i taj dio okupiranih teritorija mogao bi biti najaktivnije područje pod ruskom vlašću kada je riječ o subverzivnom djelovanju proukrajinskih snaga.

Kremaljski dužnosnici u srijedu su objavili da se povlače iz Hersona, a još i prije toga da evakuiraju stanovnike. U četvrtak su službeno priopćili da je od 60.000 planiranih evakuirano oko 15.000 stanovnika. Borbe se nastavljaju, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da su ukrajinske snage izvele 15 napada na Hersonsku oblast. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su odbijeni neprijateljski napadi na nekoliko sela Hersonske oblasti. Vladimir Leontjev, jedan od čelnika Hersonske oblasti, kojeg su na to mjesto postavili Rusi, ustvrdio je da su ukrajinske snage poduzele pet napada na branu Kahovka i hidroelektranu oko 70 kilometara udaljenu od Hersona. Krajnji cilj je prekinuti opskrbu za poluotok Krim.

Međutim, ukrajinski predsjednik Zelenski objavio je u četvrtak da su ruske snage minirale branu i hidroelektranu koja drži 18 milijuna kubičnih metara vode i ima potencijal da izazove golemu poplavu naselja uz rijeku Dnjepar, uključujući i grad Herson. Da ruske snage planiraju sabotirati branu, a krivnju svaliti na ukrajinsku vojsku vjeruje i Institut za proučavanje rata.

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, smatra da je riječ o "stvarnom planu ruskog zapovjednika Surovikina". Napisao je da će Rusi prvo minirati branu, a potom poplaviti područje kako bi zaustavili ukrajinsku protuofenzivu na jugu i vlastito povlačenje. "Rusi planiraju katastrofu", ustvrdio je Podoljak, a prenosi Ukrinform.

Institut za proučavanje rata vjeruje, s obzirom na naznake s terena, da će se Rusi povući sa zapadne obale Dnjepra i onda detonirati eksploziv. S obzirom na trenutačne izjave ruskih dužnosnika, za sve će okriviti ukrajinsku stranu, a katastrofalne posljedice poslužit će i za odvlačenje pažnje s ruskog povlačenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:44