KORAK PREMA ZAPADU?

Rusi bruje da im Vučić uvodi sankcije, Lavrovljev zamjenik pod velom tajne došao u Beograd

Aleksandar Vulin, kojeg Vladimir Putin želi i u novoj srbijanskoj vladi, pak priča jednu drugu priču...

Aleksandar Vučić

 Attila Kisbenedek/Afp

Što to opet radi Aleksandar Vučić? Je li se ozbiljno "zatalasalo" unutar srbijanskog političkog vrha i je li to možda uvod u neku političku krizu koja bi mogla potresti režim? Vučić manevrira, vrda, oteže, ali čini se da je sve gotovo - prelomio je i uvest će sankcije Rusiji! Ili ipak neće? Apsurd je doveden do vrhunca.

Naime, moskovski Komersant potpuno je uvjeren da bi "ovih dana" Aleksandar Vučić, bez obzira na nedavna obećanja da "sankcije neće uvoditi", mogao popustiti pred pritiscima Bruxellesa te, kako piše list, "pripremiti srbijansku javnost na neizbježno - uvođenje sankcija Rusiji".

U četvrtak i petak, 13. i 14. listopada, u Beogradu je boravio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško koji se susreo s Vučićem, Aleksandrom Vulinom i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem. Prorežimski mediji u Srbiji o tome nisu izvijestili ni riječ i sve je bilo obavijeno velom tajne, a o boravku Lavrovljeva zamjenika u Beogradu objavili su ruski mediji.

‘Nije nam mjesto u EU‘

No, gotovo istodobno je njegov još uvijek aktualni ministar unutarnjih poslova i glavni režimski trbuhozborac Vulin - koji govori ono što Vučić želi, ali pazi da ne izleti ili preko njega pušta "balone", a kada vidi kuda lete, odnosno kakav efekt proizvode, arbitrira na jednu ili drugu stranu - upravo nakon razgovora s Gruškom bez krzmanja za Večernje novosti izjavio:

"Nije nam mjesto u EU, što prije to shvatimo, bit će nam bolje!" "Nije pitanje želimo li mi u EU, nego je pitanje želi li EU Srbiju. Sudeći prema sumanutim ucjenama kojima nas izlažu da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni nas ne žele", rekao je Vulin u istom trenutku kad su ruski mediji uvjereni da "sankcije stižu i iz bratske Srbije".

Aleksandar Vulin, kojeg Vladimir Putin želi i u novoj srbijanskoj vladi, naveo je kako je "EU kao savez stvar prošlosti" jer gubitkom političke samostalnosti zemlje EU "postaju teritorij, a ne države".

Dakle, Vučić ponovno stvara rašomon oko pitanja sankcija, ali moskovski Komersant je list koji ne istrčava i ima vrlo dobre informacije, čak je i jedan od rijetkih listova koji nije pod drastičnom ratnom cenzurom kao ostali mediji u Rusiji.

I dok Vulin govori o tome da je EU za Srbiju tempi passati i da se sankcije "bratskoj Rusiji" neće uvoditi, Vučićev prozirni tragikomični igrokaz se nastavio pa je njegova druga bliska suradnica Zorana Mihajlović, koju je zapala uloga "prozapadne političarke", ipak optužila Rusiju za "agresiju" te najavila usklađivanje srpske vanjske i sigurnosne politike s europskom.

Sankcije se uvode?

Dakle "sankcije se uvode! Doduše, neki analitičari u Beogradu ne isključuju da bi ruski igrači, a njih u Srbiji nije malo, mogli izazvati ne samo prosvjede protiv odluke o uvođenju sankcija, nego i pokušati nešto drastičnije. Vučić je pred teškim izborom, gotovo samoubilačkim. Kako piše Komersant, došlo je vrijeme konačne odrednice - Moskva ili Bruxelles, i to bez ikakva otezanja i vrdanja. Nema "možda", nema "čekajte", nema "vidjet ćemo" - mora odgovoriti, kao u američkim sudskim serijama, samo s "da " ili "ne".

Komersant za njegovu izjavu "Beograd će se opirati uvođenju sankcija Rusiji sve do onog trenutka dok šteta po Srbiju, ako ih ne uvede, bude veća ili ako to ne bude tražila nova realnost" navodi - nova realnost je tu, iza ugla! Ruski mediji smatraju da je taj trenutak nastupio i da će Vučić teška srca, ali ipak zabiti Rusiji nož u leđa.

Neki prokremaljski mediji već upozoravaju da Rusija u tom slučaju neće biti snishodljiva prema Srbiji. Vučić ne želi uvoditi sankcije Rusiji, ali ako svoju politiku ne uskladi s vanjskom politikom EU, a to znači uvođenje sankcija Rusiji, zbog čega su Europljani već potpuno izgubili strpljenje, prijeti mu "izbacivanje iz Europe", odnosno zamrzavanje ili čak potpuno prekidanje pregovora o članstvu s EU.

Vraćaju se vize?

I ne samo to, može mu se dogoditi da mu Europa ponovno uvede vize za srbijanske građane, ali i da bude izoliran od ostatka Europe, poput Bjelorusije. Može li to Vučić sebi priuštiti? Podsjetimo da su u Moskvi nedavno poludjeli kada je Srbija u UN-u glasovala protiv ruske aneksije ukrajinskih regija zbog čega su Vučića prozvali i "političkom prostitutkom". No, Vučić od Rusije teško više može nešto iskamčiti, iako se tome nadao - naftu od Rusa neće više moći dobivati, a tko zna što će biti s "jeftinim ruskim plinom".

Dok traje ovaj klasični vučićevski kalambur, izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon-Taubadel rekla je da je Srbija danas "najdalje moguće daleko od EU". "Nisam sigurna da ljudi u Srbiji znaju da je reputacija Srbije najgora nakon 1999. godine", navela je von Cramon-Taubadel. I uz uvođenje sankcije Rusiji pozvala Beograd da ozbiljno razmotri ponudu Pariza i Berlina oko Kosova jer "sljedeća ponuda neće možda biti tako prihvatljiva". I izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Vladimír Bilčík pozvao je Srbiju da uvede sankcije Rusiji, poručivši da EU očekuje "jasne crvene linije prema Rusiji i njezinim političkim izaslanicima".

Neki srbijanski analitičari također smatraju da je Vučić predugo sjedio na dvije stolice te da mu se sada dogodilo ono što u takvim slučajevima često biva - pao je u procjep između stolica. Je li Komersant u pravu, vidjet će se za koji dan ili je to još jedan Vučićev pokušaj da odgodi neizbježno. Isto tako, vrlo važna će biti i kadrovska rješenja nove srbijanske vlade - hoće li u njoj prevladati proruski igrači ili oni koji se predstavljaju kao prozapadni.

Zanimljivo će biti vidjeti je li Aleksandar Vulin ovakvim svojim stavovima unutra ili ipak nije. Podsjetimo da je on nedavno bio kod Sergeja Lavrova u Moskvi, a susreo se i s Gruškom nakon čega je izjavio da Srbija neće u EU. Vučić je u vrelom kotlu, a tko će ga i kako odande izvući? Ali, ako uvede sankcije Rusiji, jasno mu je da Putin u Ukrajini ne stoji dobro i da se više ne nada kako će ruske tenkove dočekati cvijećem na svojoj granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:07