PUTINOVA ODMAZDA

‘Rusi će udariti na ključni britanski plinovod. Kad se krenu smrzavati, sve će se promijeniti‘

‘Kremlj vidi udar na plinovod i poremećaj protoka plina kao pokušaj razbijanja kohezije između zapadnih saveznika Ukrajine‘

Ilustrativna fotografija

 Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia/Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako bi kaznila Veliku Britaniju zbog snažne podrške Ukrajini, Rusija planira udariti na njezin ključni plinovod koji dijeli s Norveškom i tako britanska kućanstva izložiti hladnoći ove zime. Pozivajući se na visoke vojne i obavještajne izvore, list Daily Mail navodi kako bi Moskva mogla pokušati sabotirati plinovod Langeled dug 1166 kilometara koji osigurava jednu petinu potražnje za plinom u Velikoj Britaniji.

‘Sabotaža je sljedeći korak ukoliko žele izazvati eskalaciju napadajući britansku kritičnu energetsku infrastrukturu jer smo tu vrlo krhki‘, rekao je izvor iz NATO-a, ističući kako nije slučajnost to što je Britanija jedna od najvećih podupiratelja Ukrajine. Drugi dužnosnik NATO-a koji izravno radi na prijetnjama kritičnoj infrastrukturi je rekao da je plinovod Langeled ‘očita meta.‘ To je zato, kazao je, što je Norveška postala ključna plinska veza za Veliku Britaniju i Europu.

Viši norveški dužnosnik, pak, smatra da Kremlj vidi udar na plinovod i poremećaj protoka plina kao pokušaj razbijanja kohezije između zapadnih saveznika Ukrajine. "Kada se ljudi, možda, počnu smrzavati i protok energije prestane, okrenut će se oko sebe i samo reći: neka Putin dobije što god želi, samo da se vrati plin", rekao je izvor Daily Maila. Dodaje da je taktika Kremlja napad na plinovode diljem Europe osmišljena samo da "samo odvuče vojne resurse od drugih stvari."

Zabrinuti što Rusi stvarni namjeravaju, Velika Britanija je poslala HMS Somerset Kraljevske mornarice da patrolira područjem, dok je Norveška angažirala jednu od svoje četiri fregate. Oba broda poslana su u Sjeverno more nakon navodnih napada na plinovode Sjeverni tok, dvije ključne plinske veze s Europom kojima upravlja ruska državna energetska kompanija Gazprom. Pomorski nadzorni avioni bazirani u RAF-u Lossiemouth od tada su raspoređeni da nadziru naftna i plinska postrojenja, zajedno s norveškim zračnim snagama. Neidentificirane letjelice počele su se pojavljivati ​​na nebu iznad ključnih energetskih instalacija, a norveška policija je uhitila sedam ruskih državljana nakon što su prošlog mjeseca uhvaćeni s opremom za letenje dronovima.

Kao odgovor na sankcije zbog agresije na Ukrajinu, Rusija je više puta pokušala ugroziti opskrbu energijom Europi, uključujući napad na njemački projekt Sjeverni tok. Sada se ocjenjuje, očito je, da je meta ruskih sabotera Langeled, najdulji podvodni plinovod prije u svijetu prije završetka Sjevernog toka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:55