NESLOMLJIVI VALENTIN

Rusi danas glasaju, diljem zemlje očekuje se pobjeda Putinovih poslušnika, ali jedan čovjek Kremlju kvari planove

Konovalov iz Sibira je jedan od rijetkih regionalnih čelnika koji nema potporu Kremlja i ostat će na dužnosti

Valentin Konovalov

 Sergei Karpukhin/Tass/Profimedia/Sergei Karpukhin/tass/profimedia

Mala je neizvjesnost oko rezultata ruskih lokalnih izbora koji završavaju u nedjelju, bez prave oporbe. a glasanje u okupiranoj Ukrajini Kijev i Zapad proglasili su "lažnim".

Izbori se održavaju nakon što je Moskva natjerala protivnike predsjednika Vladimira Putina u egzil ili zatvor i zabranila kritike invazije na Ukrajinu.

Oni su također test za Kremlj uoči predsjedničkih izbora planiranih za početak sljedeće godine, za koje se očekuje da će produljiti Putinovu dugu vladavinu barem do 2030. godine.

Ruske snage u Ukrajini organizirale su višednevno glasanje u četiri regije - Donjecku Lugansku, Zaporižji i Hersonu - koje je Moskva anektirala.

Na brzinu uređene mobilne kabine postavljene su unatoč iscrpljujućoj ukrajinskoj protuofenzivi i u jeku izvješća da su lokalni stanovnici bili prisiljeni uzeti ruske putovnice.

Kijev je pozvao saveznike da osude "lažne" izbore. Ukrajinska sigurnosna služba SBU upozorila je da ima popis "suradnika" koji pomažu organizirati glasanje, obećavajući kaznu.

Ali dužnosnici koje je postavio Kremlj nastavili su s glasanjem, tražeći dugoročnu upravu u područjima koja je Kijev obećao ponovno zauzeti.

Čini se da je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin spreman za reizbor nakon 13 godina na čelu najvećeg europskog grada.

Tijekom tog vremena, Sobjanin je vodio brojne megaprojekte koji su transformirali horizont Moskve.

Ovaj lojalist Kremlja rođen u Sibiru - poznat kao čovjek od malo riječi - jednom se suočio sa žestokom konkurencijom.

Na izborima 2013. gotovo ga je porazio borac protiv korupcije Aleksej Navaljni.

Uz prethodne lokalne izbore 2017. izbili su prosvjedi u Moskvi kada kandidati povezani s Navaljnim nisu bili registrirani za utrku.

Godinama kasnije Sobjaninov protivnik čami u zatvoru, služi kaznu od 19 godina i iza rešetaka osuđuje ofenzivu Kremlja na Ukrajinu.

Sobjanin se sada ne suočava s ozbiljnom konkurencijom: on se suprotstavlja unuku komunističkog političara veterana i malo poznatog kandidata iz nove stranke nazvane "Novi ljudi".

Ali većina Moskovljana za AFP je rekla da je zaslužan za modernizaciju grada i namjeravaju glasati za njega.

"Baš jučer otvorene su dvije postaje metroa", rekao je 21-godišnji student Rukin Alijev za AFP. Moskva cvjeta pred našim očima.

Glazbenik Kiril Lobanov rekao je da se Sobjanin "jako dobro nosio" s poslom gradonačelnika, a još više "u prošloj godini", koju je obilježila ruska ofenziva na Ukrajinu.

Sobjanin - kojeg su tvrdolinijaši na početku ofenzive Moskve kritizirali jer je nije dovoljno glasno podržao - posljednjih je dana umirivao Moskovljane zbog čestih ukrajinskih napada dronovima.

U regijama na granici s Ukrajinom - koje su ljetos bile pogođene čestim napadima Kijeva - glasanje se odvija u nesigurnim uvjetima.

Predsjednica središnje izborne komisije u Rusiji Ela Pamfilova objavila je da je glasanje u okrugu Šebekino u regiji Belgorodu - koji je teško pogođen granatiranjem - "odgođeno zbog režima visoke pripravnosti".

Jedno od rijetkih odstupanja od očekivanih pobjeda kandidata s potporom Kremlja pojavilo se u udaljenoj sibirskoj regiji Hakasiji, kažu promatrači.

Komunist Valentin Konovalov natječe se za reizbor u planinskoj, rijetko naseljenoj regiji.

Taj 35-godišnjak pobijedio je na izborima za guvernera 2018. nakon vala rijetkih prosvjeda u Hakasiji, porazivši kandidata koji je imao potporu Kremlja.

Pet godina kasnije suočio se s kandidatom kojeg podržava Moskva Sergejem Sokolom, koji je svoju kampanju vodio kao "heroj". Sokola je odlikovao Kremlj i borio se u Ukrajini.

Ali Sokol se pokazao nesposobnim poraziti Konovalovljevu popularnost i neočekivano je odustao u posljednjem trenutku, navodeći zdravstvene razloge. Mnogi su nagađali da je to bio potez kako bi se izbjegao neugodan poraz.

Konovalov je jedan od rijetkih regionalnih čelnika koji nema potporu Kremlja i ostat će na dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 12:12