BRITANCI TVRDE

Rusi gube najbolje jurišne helikoptere kao na traci: ‘Najmanje četvrtina je uništena, vjerojatno i više‘

Ruska vojska dosad je izgubila 54 helikoptera, a od toga su njih 23 Ka-52

Kamov Ka-52 helikopter u letu

 Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia/Russian Defence Ministry/tass/profimedia

Od početka invazije na Ukrajinu Rusija je ostala bez najmanje 23 jurišna helikoptera Ka-52 Alligator, što je četvrtina od ukupnog broja ovih helikoptera koliko ih ruska vojska posjeduje, tvrdi britansko ministarstvo obrane u svojoj obavještajnoj procjeni.

image

Dmitri Medvedev stoji kraj Ka-52 Alligatora

Dmitry Astakhov/Afp

Britanci tvrde da su Ukrajinci Alligatore u najvećem broju rušili s prijenosnim protuzračnim sustavima MANPADS (Stigner, Igla i slično). Iako je početka rata prošlo osam mjeseci, Rusi još uvijek nisu uspjeli ovladati zračnim prostorom Ukrajine zbog čega ruski zapovjednici u potporu pješačkim snagama šalju jurišne helikoptere umjesto borbenih aviona, što je vrlo rizična operacija i zbog toga trpe velike gubitke, tvrde Britanci.

image

Ka-52 Alligator

Vitaly Timkiv/Afp

Brojke britanskog ministarstva obrane o o ruskim helikopterskim gubicima poklapaju se podacima koje je objavio neovisni portal Oryx, koji objavljuje tehničke gubitke obiju strana samo na osnovu vizualnih dokaza. Prema njihovim navodima, ruska vojska dosad je izgubila 54 helikoptera, a od toga su njih 23 Ka-52. Osim njih, na popisu izgubljenih helikoptera je 12 transportnih helikoptera Mi-8 Hip, tri jurišna helikoptera Mi-24 i pet jurišnih helikoptera Mi-35 Hind, šest jurišnih helikoptera Mi-28 Havoc te pet nepoznatih letjelica. S druge strane Oryx tvrdi da su Ukrajinci tijekom osam mjeseci izgubili samo 15 helikoptera, od čega je njih osam transportnih Mi-8. Pretpostavlja se da su gubici ipak veći jer za sve ne postoji video dokaz, a u to nisu ubrojani helikopteri koji su oštećeni u borbama i više nisu sposobni za ratovanje.

image

Ka-52 Alligator na vojnoj paradi u Moskvi

Kirill Kudryavtsev/Afp

Britanci tvrde kako bi Rusi u budućnosti mogli imati sve više problema s popravcima helikoptera jer im zbog sankcija neće biti dostupna sofisticirana tehnologija.

image

Uništeni Ka-52 Alligator

Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

S druge pak strane rusko Ministarstvo obrane prije nekoliko dana pohvalilo se enormnim uspjesima svoje vojske u uništavanju ukrajinske tehnike. Tako navode da su uništili 326 aviona, 162 helikoptera, 2.339 bespilotnih letjelica, 383 protuzračna raketna sustava. Te brojke zvuče prilično impozantno, s obzirom na to da je, primjerice, ukrajinska vojska na početku ovog rata na raspolaganju imala tek oko 200 borbenih aviona od kojih je jedan dio bio upitne sposobnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:10