CYBER RATOVANJE

RUSI HAKIRALI PENTAGON Američki generali i 4.000 djelatnika združenog stožera 11 dana nisu mogli slati e-mailove

Američki mediji navode tvrdnje neimovanih izvora dužnosnika koji tvrde da iza ovog hakerskog napada stoji Rusija, iako nije poznato je li ovu akciju odobrila Putinova vlast
 Arhiva

Ruski hakeri izveli su veliki cyber-napad na Pentagon, zbog čega je e-mail sustav vrha američkog ministarstva obrane bio srušen 11 dana. Hakerski napad dogodio se oko 25. srpnja i pogodio je korisničke račune oko četiri tisuće zaposlenika zapovjedništva Pentagona.

Američki mediji navode tvrdnje neimovanih izvora dužnosnika koji tvrde da iza ovog hakerskog napada stoji Rusija, iako nije poznato je li ovu akciju odobrila Putinova vlast.

Glasnogovornica američkog ministrstva obrane za Daily Mail je rekla da su trenutno srušene mreže zapovjedništva. Pentagon tvrdi da su pogođeni e-mailovi koji ne pripadaju povjerljivoj kategoriji, te da hakeri nisu došli do povjerljivih informacija.

Izvori NBC Newsa tvrde da je hakerski napad bio zasnovan na vrsti automatiziranog sustava koji je velikom brzinom prikupljao goleme količine podataka koje u minuti distribuirao na tisuće korisničkih računa. Dobiveni e-mailovi korisnicima su se činili legitimni, ali se ustvari radilo o zloćudnom softveru. Također, sumnja se da su ruski hakeri koordinirali napad putem šifriranih računa na društvenim mrežama.

Odmah nakon što je napad otkriven, Pentagon je ugasio internet i cijeli javni e-mail sustav, tako da službenici nisu mogli slati e-mailove i surfati internetom. Očekuje se da će sustav ponovno biti u uporabi do kraja tjedna.

U travnju je Pentagon optužio Rusiju za hakerski upad u njihovu računalnu mrežu, a u lipnju su kineski hakeri osumnjičeni za krađu informacija najmanje 4 milijuna američkih saveznih zaposlenika, što je opovrgnuo glasnogovornik kineskkog veleposlanstva u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:43